Matkroken Bogen julekalender

I anledning den snart inntreffende jula, vil Terjes superblogg satse på å legge ut en liten sak fra Matkroken Bogen hver dag fram til og med julaften. Julehandelen er viktig for for alle som driver butikk, sånn er det også for Torlaug og Morten. Morten er spent på om omsetningen blir såpass at han kan få Gammeldansk og akevitt til jul. Hvis han får det er han fornøyd. Torlaug er fornøyd uansett. Det vil selvfølgelig bli premier på denne julekalenderen også. Jeg har diskutert med Morten hva slags premier vi skal friste med. Men vi har ikke kommet til noen konklusjon enda. En av tankene var at en premie kunne være en drømmedag med Morten, men betenkeligheten er at det fort kunne blitt et mareritt. Hva tror dere om det? Men vi har i alle fall blitt enige om å invitere leserne til å komme med forslag på premier. Premiene blir trukket ut blant de som har kommentert på julekalenderen. Logoen til julekalenderen er det min fotograf og datter Frida Isadåra Årseth som har utarbeidet. Så kan dere bare se fram til daglige glimt fra Matkroken Bogen nå i førjulstida.


Kanskje en motorsykkeltur med Morten kunne være en fin premie?


Noe hjemmestrikket kunne kanskje også egne seg som premie?


Kan en vintage oilskinsjakke eller en østerdalslue friste som premie?

Det er bare å komme med forslag på premier, alle forslag vil bli gjenstand for nøye vurdering og overveielse.

Gubben goes Adrian

Mange ble kjent med Adrian Jørgensens bestefar Magne Vollan på fredagskvelden. Han tok den lange turen til Oslo for å heie på Adrian under første direktesending i The Voice. Han ble intervjuet sammen med Adrian under sendingen, og vi fikk ham i nærbilde da det ble klart at Adrian gikk videre. Mange ble nok også rørt av Adrians hyllest av Gubben på Facebook. Gubben er et navn som blir brukt langt utover familiekretsen. Nå kan det se ut som at Osloturen har har gjort sterkere inntrykk på Gubben enn det som man kunne forvente. Inspirert av Adrians suksess velger også Gubben nå å satse på musikken. Jeg fikk anledning til å overvære en av de første øvingene hans, og det er ingen tvil om at han er full av BindalSwag han også.


Ingen tvil om at Gubben ble glad da det ble klart at Adrian gikk videre til neste runde. Kanskje det var her han bestemte seg for å prøve å følge i barnebarnets fotspor. I hvertfall lett å se at han gleder seg over Adrians suksess, barnebarnet som han deler hushold med.


Var det noen som nevnte BindalSwag?


Ingen tvil om at musikkgleden er tilstede i fullt monn.


Magne holder ingenting tilbake når han synger.


Gubben har samme tilbakelente og litt noncholante stil som Adrian.


Gubben kommer til å få Adrian til å undersøke om det er noen aldersgrense for å delta i The Voice. Men før det blir aktuelt selv å delta, heier han på Adrian. Og han oppfordrer alle til å stemme på husets gullstrupe nå på fredagskvelden.

Årets utendørs julemote

Jeg har fått spørsmål om, blant annet fra Taiwan, om jeg kan gi noen råd om årets julemote. Og det gjør jeg selvfølgelig. Som en hovedregel vil jeg si at i år klarer man seg med en enkelt jakke. Men det er viktig å variere hodebekledningen. Med forskjellige hodeplagg skaper man en illusjon om helt forskjellige antrekk, og ikke minst forskjellige personligheter. For å unngå det mest heftige motepresset, nøyer jeg meg her med tre forskjellige hodeplagg. Men jeg vil understreke at det ikke handler om at jeg undervurderer turban og hijab som en del av et samlet motebilde. Både jakken og hodeplaggene har jeg naturligvis funnet hos Matkroken Bogen, vårt lokale motehus.


Jakken er en vintage oilskinjakke fra flere tiår tilbake i tid, noen som husker disse? Robust og lang, vann- og vindtett. Store gode lommer, stor krage som man kan brette opp. I det hele tatt en jakke som takler det meste av vær og klimautfordringer. Og Matkroken Bogen har altså et restopplag enda. Her har jeg kombinert den med en klassisk Østerdalslue med nedbrettbare øreklaffer. Østerdalsluen velger jeg for å markere suksessen til Jul i Flåklypa. Kjell Aukrust var jo som kjent alvdøl. Det har også betydning at store deler av min kones familie bor i Alvdal, og har Østerdalslue som en del av dagligantrekket.


Samme kombinasjon sett forfra.


Her kombinerer jeg jeg en deilig fluffy pelslue, med løse dinglende klaffer. Og det er fuskepels, ikke noe dyr, og ei heller kjøper blir flådd her. Legg merke til at jeg framstår som et helt nytt menneske her.


Det siste hodeplagget jeg viser her, er kasjettlua, med blank skjerm og det hele. Antrekket får umiddelbart et uniformspreg, og det er også meningen. Denne kombinasjonen anbefaler jeg til alle som sliter på damefronten. Mange kvinner tenner veldig på menn i uniform, så dette antrekket bør ikke være uprøvd. Når du først har fanget oppmerksomheten, anbefaler jeg følgende sjekkereplikk: Vil du være med hjem å se på de andre luene mine?

Bogen bru

I kveld avsluttes andre sesong av Broen på NRK1. Og i den anledning legger jeg ut bilder av vår egen “broen”, Bogen bru. Denne brua er ikke så lang og prangende som den i TV-serien, men likevel er den viktig for oss. Bogen bru er også ei grensebru, midt på brua går grensen mellom Nærøy og Bindal kommuner, og dermed grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland. Faktisk kan vi trekke det så langt at det er grensen mellom Nord-Norge og Sør-Norge. Man kan lett se for seg et kriminaldrama i tilknytning til Bogen bru.

Bogen bru hviler på solide betongsøyler. Jeg innbiller meg at brua har 50-årsjubileum neste år. Byggingen av brua førte til at mange mennesker fikk veiforbindele med omverdenen, og er å anse som det viktigste byggverket i vårt nærområde.


Som skiltene illustrerer er dette et trafikknutepunkt.


Som alle bruer med respekt for seg selv, har også Bogen bru et troll boende under seg.


Hvis en psykopatisk øksemann, sjekksvindler eller morderisk miljøaktivist skulle prøve å rømme over Bogen bru, ville han fått store problemer med å komme seg forbi disse karene!


Jeg kunne også satt Balenoen på tvers, og så kunne jeg bare tatt en telefon til han som holder til i huset i bakgrunnen her. Han er krimhelt i det virkelige liv, og ville lett ha sørget for å få buret inn en hvilken som helst kjeltring. Moralen er, ikke prøv deg på noe kriminelt hvis du er i nærheten av Bogen bru!

Kjøttrullsying

Julen står utålmodig og banker på døren nå. Jeg er fremdeles noe reservert mot å slippe den helt inn, men noen juleforberedelser må jeg dog innrømme at det har blitt. I går var det sying av kjøttrull som sto på programmet. Dette er en veldig tradisjonsrik syssel nå i førjulstida, så også hos oss. Men det er en utfordring når det gjelder tradisjonsmat. Det er ikke alle i den unge generasjon som synes at alle gamle tradisjonsrike retter er så godt og fristende. Derfor har jeg funnet det helt nødvendig å piffe opp mye mat med mer moderne ingredienser og tilsetninger. Også kjøttrullen har fått en makeover for at også de unge skal fristes.


Man starter med et høvelig kjøttrullskinn.


Pastaskruer er mange ungdommer glad i, derfor et selvfølgelig valg til kjøttrullen.


Klementinbåter og svisker må også til. Svisker er vel ikke de unge så glad i, men det må være noe for oss eldre også.


Det som virkelig setter en ekstra spiss på denne kjøttrullen er porsjonssnusen som fordeles raust og jevnt utover. Mange unge er glad i snus. Det er et faktum man kan like eller mislike, men hvis det kan bidra til et løft for tradisjonsmat, så kan vel ikke det være så galt.


Kjøttrullen ferdigsydd og pakket inn i tøyelig nettingstrømpe. Hvor jeg har fått tak i sånn strømpe? Matkroken Bogen naturligvis!

Stem på Adrian i kveld!

Denne bloggen min har ført utrolig mye moro med seg, og da tenker jeg først og fremst på meg selv. Utrolig morsomt har det til tider vært. Noe av det aller morsomste har vært den moroa vi har funnet på sammen med Adrian Jørgensen i høst. Det har vært en fryd, og hvis det stemmer at en latter forlenger livet, så kommer vi til å få ekstra tid vi som har vært med på det. Adrian er en utrolig behagelig person å omgås, og han har jobbet så hardt med musikken sin, at det er ikke å undres over at et samlet lokalsamfunn unner ham det han har oppnådd til nå. Samtidig som vi håper at han kommer seg enda lenger i The Voice. Her skal jeg dele med dere noen bilder som blant annet viser Adrians humoristiske side. Tillater meg også å oppfordre alle til å gi sin stemme til Adrian i kveld. Det skal i hvertfall jeg gjøre.


Synger for ordføreren med innlevelse.


Også Adrian & The Hornblowers måtte sitte på venterommet når de skulle til legen. Et nokså oppsiktsvekkende syn på et venterom hos legen!


Adrian fikk lyd i legens fiolin, det er vel det beste som kan sies om den saken.


Blodtrykksmåling 🙂


Stilstudie av Adrian fra den smått legendariske konserten ved busskuret ved Lona bru. For de som måtte tro at dette var en tullekonsert, så må jeg skuffe dere. Som bildet viser så ga Adrian alt, han gjør bestandig sitt beste. Og det er ikke lite.


Noen som tviler på at det var morsomt å spille på kommunelege Maria Strøm Slyngstads kontor?

Gjesteblogger Petter Bjørnli

På fredag skal Adrian Jørgensen videre i The Voice i direktesending. Han gjør en kjempejobb som artist og ambassadør for Bindal! BindalSwag er et nytt begrep, og Adrian har virkelig satt spor etter seg i riksmedia. Samtlige dommere snudde seg for han, og alle ble grepet av hans coole og tilbakelente holdning selv om han sto i sentrum under rampelyset. Han takler presset utrolig godt! Og leverer det han skal!

Vi ønsker han lykke til i showet og med karrieren! Du er best Adrian!

Petter Bjørnli

Ordfører i Bindal


Adrian Jørgensen og Bindals ordfører Petter Bjørnli.


BindalSwag med Adrian og Petter.

Jul i Flåklypa

I kveld hadde vi Bygdekino på ungdomshuset vårt igjen. Og hvilken enestående publikumssuksess det ble. Jeg har vært med å arrangere disse kinokveldene i snart 20 år, og vi har aldri vært i nærheten av en sånn publikumsoppslutning som vi opplevde i kveld. 160 stykker hadde vi innafor dørene når filmen startet. Det er et overveldende antall tatt i betraktning at vi bor på en veldig liten plass. Det hjalp godt på at våre naboer på øya Leka stilte mannsterkt opp. Anslagsvis 15% av den lille øykommunens innbyggere hadde tatt turen over fjorden for å få med seg Jul i Flåklypa. Det setter vi veldig stor pris på. Bygdekinoen er etter min mening en av landets aller fineste kulturinstitusjoner. Med sitt flyttbare kinoutstyr farter de land og strand og viser fersk film på steder som ikke har fast kino. La oss håpe at bevilgende myndigheter også i fortsettelsen skjønner viktigheten av at også folk på små steder har behov for kulturopplevelser som kino vitterlig er. Kveldens store oppmøte er et tydelig signal om dette. Selv synes jeg at å være med å arrangere disse kinokveldene, er noe av det mest meningsfulle jeg gjør i fritiden.


Vanligvis holder det at min kone og jeg ordner med kinoarrangementene. Men i kveld måtte vi kalle inn ekstra mannskap for å få arrangementet til å gli. Da er Kristine Enora god å ha, her er hun i gang med vaffelsteiking.


Gjestene fra Leka kom i god tid før filmen på grunn av fergetidene. For å korte ned ventetiden for dem spanderte vi saft og kaffe med litt attåt på dem.


Maskinist Jan Ove Brøndbo gjør de siste forberedelser på kinomaskina.


Salen i ferd med å fylles opp av forventningfulle kinogjengere.


Stinn brakke.


Kø for å handle i kinokiosken til UL Fønix, som eier huset og som vi jobber dugnad for når det er kino.


Tre godt fornøyde kinogjengere etter forestillingen.


Kinomaskinisten unner seg et kakestykke mellom slagene.

 

Broen

Mandagene i høst har vært mye bedre enn mandager vanligvis er. Grunnen til det er den fantastiske krimserien Broen som går på NRK1 nettopp på mandagskveldene. Saga Norèn og Martin Rhode som nøster opp de intrikate krimgåtene med tilknytning til Öresundsbroen er underholdning av aller ypperste klasse. Særlig Saga Norèn og hennes utrolige replikker fascinerer meg dypt. Hennes forsøk på smalltalk i første sesong er allerede legendarisk: ” Jag fikk mensen i morse….”. Som noen har fått med seg har jeg også vært en smule opptatt av broer her på bloggen. I første rekke Lona bru, men også den overbygde gangbrua i Os i Østerdalen. Det kunne vært utrolig morsomt med en krimserie rundt disse broene også. Hvis noen føler seg kallet, så er ideen gratis. I kveld går nest siste episode av Broen 2 på NRK1, derfor dette broinnlegget. Neste mandag er det siste episode, da skal jeg legge ut bilder og tekst fra selveste rosinen i pølsa. Bogen bru, den ligger like ved Matkroken Bogen. Faktisk heter tomta som butikken ligger på, Bruheim. Men det blir altså neste mandag!


Saga Norèn og Martin Rhode foran sin bro.


Lurer litt på om jeg hadde passet best som etterforsker eller øksemorder i en krimserie fra Lona bru. Men en ting er helt sikkert, musikken til en krimserie herfra måtte Memory stå for. Muligens forsterket av Adrian Jørgensen.


Tenk hvilke TV-bilder man kunne fått ut av dette miljøet her. Alt som kunne skjedd på broen her, nei skal ikke si mer. Vil jo ikke skremme sarte sjeler fra å bruke brua. Kjenner ikke så mye til musikklivet i Os, men de kunne sikkert hostet opp en felespiller som kunne laget musikk til en krimserie. Noen forslag?

 

Julemesse

I går var jeg på julemesse, eller Christmas Mess som det heter i utlandet. Stedet var Gutvik grendehus i nabobygda Gutvik. Grendehuset var stappende fullt av saltmat og søtmat og penger og gull. Nei det var kanskje ikke helt riktig da, men mange utstillere og mange kjøpelystne besøkende fylte huset. Kaffe med mye godt til var det også. Også jeg sikret meg noen godbiter til jul.


Ragnhild Reppen fra Leka strikker nye sokker etterhvert som hun selger de ferdige produktene. Her blir ikke et eneste øyeblikk kastet bort.


Klara Flataker fra Holm solgte egenproduserte lefser og flatbrød, dette er velrennomerte produkter som også jeg sikret meg.

Fullt hus og god stemning.


Spennende utstiller, maleren Monica Helgesen som har slått seg ned i grenda Lysfjord i Bindal. Hun tilhører Nerdrumskolen, det vil si at hun har vært elev av Odd Nerdrum. Jeg ser ikke bort fra at jeg kommer til å lage et eller flere blogginnlegg om denne spennende damen.