Sitkagranhelvete

For noen få år siden fikk jeg hogd ut noen sitkagranfelt som ble plantet på 1960-tallet. Og etter råd fra skogbruksbyråkratene, ble det plantet til året etter. Og ettersom jeg har sterke motforestillinger mot sitkagrana, valgte jeg å plante med norsk gran. Sannsynligvis ville jeg heller ikke få tillatelse til å plante sitkagran heller, ble jeg fortalt. Jeg var skeptisk til om det hadde noen hensikt å plante overhodet, da sitkagran hadde stått og frødd seg i årevis før den ble hogd. Men valgte likevel å gjøre det, da det ble hevdet at reproduksjonsevnen til sitkagrana var overdrevet. Nå viser det seg at hele skogplantingen var totalt bortkastet. Tilskuddet jeg fikk, og skogfondsmidlene jeg brukte, viser seg å være penger rett ut av vinduet. Sitkagrana har spiret tett i tett over nesten hele feltet. Noen steder tydeligvis nesten med en gang, andre steder har den ikke kommet fullt så langt, men likevel tett som bare det. Og det kommer sikkert til å fortsette å spire i årene som kommer. Det vil være bortimot uoverkommelig å holde sitkagrana i sjakk.

Elgjegerne som leier utmarka mi, har skrytt av hvor fine forhold for jakt det ble etter at sitkafeltene ble hogd. Men jeg kan love dem at det kommer ikke til å vare så mange år. Snart vil disse feltene bli helt umulig å forsere, ihvertfall for folk.

De som plantet sitkagran på 60-tallet visste nok ikke hva de gjorde. Man ble anbefalt av myndighetene å gjøre det, og den gangen var det ikke mye tradisjon for å være i opposisjon til autoriteter. Faktum er at når man går til det skritt å plante sitkagran, har man endret naturtypen for all overskuelig framtid. Det er bare en liten brøkdel av eiendommen min som har vært tilplantet med sitkagran, men nå finner jeg sitkagran overalt. Når disse nye trærne om få år begynner å sette kongler og frø seg, etableres nye tette bestander av sitkagran.

Planting av sitkagran har etter min oppfatning ingen plass i dagens skogbruk. Det blir argumentert med at den binder mye CO2, men det gjør også andre treslag. Riktignok vokser sitkagrana usannsynlig fort, og dermed blir virket av den svært lett. Jeg vil tro at treverk som gir mindre volum, men samme vekt, binder like mye CO2. Man bør i alle fall stille seg spørsmålet; er det verdt det, å for all framtid endre naturtypen, når man vurderer å plante sitkagran. Uten å gjøre store anstrengelser, er det helt uunngåelig. I løpet av noen generasjoner, enten man snakker om folk eller sitkagran, vil den ha tatt over naturen. Og forringet naturen på alle tenkelige vis, det er det tragiske faktum.

Sånn ser det ut mange steder der sitkagrana ble hogd ut for få år siden.
Andre plasser har den ikke kommet fullt så langt, grana som er ringet rundt, er ei norskgran som er plantet.
Egentlig et tragisk syn, det vil være svært krevende å få til en sunn bestand når det er så tett. Og fjerner man disse, vil det stadig spire nye. Jorda er full av frø.
Samme overalt.
Forstemmende syn.
Ikke så mye mer å legge til.
Sånn ser det ut i kanten av feltet. Der begynte det å komme opp nye sitkagraner for flere år siden.
Selv langt unna de opprinnelige sitkafeltene popper det opp ny sitkagran.

 

 

 

Springflo

Dagen i går ble preget av uvær og dramatikk på kysten. Vi bor ikke helt ute på kysten, men derimot inne i en fjord, ikke langt fra kysten. Det blåste friskt her også utover ettermiddagen, men det er feil å kalle det uvær. Derimot var det høy flo, jeg har nok sett det verre, men det var et spesielt syn når sjøen går opp i skogen langs fjæra.

Høyspentstolpene til NTE står vanligvis på tørt land, men i går var noen av dem langt uti vatnet.
Gjerdestolpene på ungdyrbeitet mitt var nesten helt under vann.
Merkelig syn når sjøen går helt opp mellom trærne.
For å komme seg utpå flytebrygga ved Bogen Feriehus, hadde man trengt båt mens floa var på sitt høyeste.
Mudring eller ei, denne dagen var det plenty propellvann i Valveita.
Valveita mot nord.
Selv om det ikke var godvær, var det langt unna å være uvær.
Kan nesten minne om mangroveskog i langt mer tropiske strøk.

 

Samuel Massie -Hvis eg kan, så kan alle!

Fredag var alle skoleelever fra 7. til 10. klasse i Bindal samlet på ungdomshuset Vonheim til temadag. Og temaet var viktig og høyaktuelt. Psykisk helse sto på dagsorden, og høydepunktet var uten tvil foredraget med Samuel Massie. Først på dagen fikk elever og lærere også høre foredrag av Lars Berg-Hansen og Leah Jørgensen. Dette var bare for skolens folk, mens foredraget med Samuel Massie var åpent for publikum. Fra første setning i sitt foredrag, trollbandt Massie sitt unge publikum. Og det er egentlig ikke så rart. Massie er en verbal begavelse, og han har litt av en historie å fortelle. Han tok oss med tilbake til tiden som skulker og skoletaper, og en tilværelse da han holdt på å havne skikkelig på skråplanet. Han fortalte levende, engasjert og også humoristisk, om hvordan han havnet på folkehøyskole i Finnmark. Der ble han kjent med Jarle Andhøy som var seilerlærer, et bekjentskap som skulle komme til å prege og forandre Massies liv for alltid. Som mange vil vite, ble Samuel Massie med på Andhøys Berserk-ekspedisjon til Antarktis, en ekspedisjon som endte tragisk for tre av besetningsmedlemmene. Andhøy og Massie var de to eneste som kom fra ekspedisjonen med livet i behold. I etterkant har Samuel Massie, skoletaper og dyslektiker, etablert seg som foredragsholder, forfatter og motivator. Livet hans tok en uventet vending, og Massies avslutningsord til forsamlingen var: Hvis dere skal huske en ting av dette foredraget, så er det: -Hvis eg kan, så kan alle!

Initiativet til denne dagen kom fra Kjella helselag, og i første rekke Merete Berg-Hansen. Hun er lærer på Bindalseidet, og aktiv i Helselaget. De fikk med seg Frivillighetssentralen, Bindalseidet Sanitetsforening, Terråk Helselag og Bindal kommune på laget. Og sammen med Terråk skole og Bindalseidet friskole skapte de et arrangement, og en dag, som utvilsomt gjorde sterkt inntrykk på både elever og lærere. Jeg kan heller ikke utelate å nevne Merete Berg-Hansens innsats på scenen, hun skulle introdusere Samuel Massie, noe hun også gjorde. I tillegg fikk vi nesten et eget foredrag fra Merete. Humor, varme og klokskap kan stå som oppsummering av det hun formidlet. Ikke det at det kom som som noen overraskelse på de som kjenner Merete, men jeg må likevel nevne det, strålende gjort! Jeg ble også fortalt at Leah Jørgensen og Lars Berg-Hansen gjorde sine saker utmerket tidligere på dagen, men det fikk jeg altså ikke med meg.

Fra første setning, hadde Massie det unge publikummet i sin hule hånd.
Elevene satt som tente lys og fulgte med.
Samuel Massie har et livlig kroppsspråk, i tillegg til sine verbale begavelser.
Massie fikk langvarig og fortjent applaus da han var ferdig med foredraget sitt.
Einar Torgnes Kristensen var en av flere som sikret seg bilde sammen med Samuel Massie.
Samuel Massie viste oppriktig interesse for ungdommene, og tok seg god tid til å prate med dem etter foredraget.
Ikke bare ungdommer som lot seg fenge av Samuel Massie. (Sorry Heidi) Heidi Vollan sikret seg både signert bok og bilde med dagens helt.
Merete Berg-Hansen var sentral både i forkant og under selve arrangementet. Her viser hun hun fra Heilhornsnabben som hun skulle gi til Samuel Massie senere på dagen.
Merete er et naturtalent på scenen, og når hun i tillegg har et så morsomt og klokt budskap, endte også det opp med en innertier.

 

Stortinget skifter navn til Noting

Den siste tids opphetede debatt om NSB sitt bytte av navn til Vy, der det har blitt argumentert heftig for at navnebyttet var helt nødvendig både for framtidig konkurransekraft, og at navnet ikke er dekkende for virksomheten, har fått meg til å tenke. Stortinget er jo heller ikke så veldig dekkende. Vårt parlament er ikke særlig stort, verken bygningen eller antallet representanter er veldig stort sammenlignet med andre lands parlament. Og så er det den mer overførte betydningen av ordet “stor”. Jeg er i berettiget tvil om “stor” er dekkende for alt som våre folkevalgte foretar seg. Jeg vil dog ikke gå så langt som å foreslå at Stortinget bytter navn til Småtinget. Noting syns jeg derimot er nøytralt og godt. “No” er jo den internasjonale forkortelsen for Norge, og når man tar med “ting”, beholder man noe av det gamle navnet. Og putter man inn en h på et strategisk sted i navnet, vil det være et veldig godt navn å markere seg på internasjonalt, når man skal markere seg overfor andre lands parlamenter. For eksempel den svenske Riksdagen. De burde forresten ihvertfall bytte navn 🙂

Noting vil gi økt konkurransekraft og bedre beskrive hva de driver med.

Grand Prix-fest på Adrians hjemmebane

Bygdas egen gullgutt og store musikkhelt, Adrian Jørgensen, sto på scenen i Oslo Spektrum på lørdagskvelden, og sang seg nesten helt til topps i den norske MGP-finalen. Svært mange fra bygda hadde reist til Oslo for å følge Adrian på nært hold, og fikk nok en uforglemmelig opplevelse. Den mer kortreiste delen av Adrians fanskare samlet seg på ungdomshuset Vonheim for å følge begivenheten i fellesskap der. Vonheim er på mange måter Adrians hjemmebane, utallige ganger har han stått på scenen der og sunget og underholdt. Han er også nestleder i laget som eier og driver Vonheim. Stemningen var god fra første stund, men tok seg kraftig opp da det endelig var Adrians tur. Han rørte oss alle da han fortalte om familien sin i presentasjonen, og overbeviste med sin ujålete, trygge og engasjerende framføring av The Bubble. Stemningen steg ytterligere da han kom på førsteplass hos tre av de utenlandske juryene. Og da det ble klart at han gikk til gullfinalen sto jubelen i taket. Mindre jubel ble det heller ikke da det ble klart at han var en av to som fikk synge bidraget sitt en gang til, og kjempe om seieren. Mobilene ble flittig brukt til å stemme på Adrian, nesten et under at ikke mobilnettet knelte under den høye belastningen. Og så ble det en liten nedtur da det ble klart at Keiino stakk av med seieren. Men alle var enige om at Adrian hadde gjort en fabelaktig flott figur, og at han selvfølgelig hadde det beste bidraget. Veldig hyggelig å kunne dele en sånn opplevelse med flere, og hva Adrian angår, han kommer vi til å høre mer fra. Hans talent og menneskelige egenskaper gjør at det knapt finnes grenser for hvor langt han kan nå.

Festdeltakerne begynner å samle seg i salen på Vonheim, lett nervøs stemning før sendingen begynner.
Flere forventningsfulle og lett nervøse festdeltakere.
Namdalsavisa dekket festen med hele to journalister. Bastian Øien Alstad og Tor Martin Årseth følte at baren på Vonheim var en passende base når de oppdaterte nettutgaven utover kvelden.
Stemningen steg merkbart da det var Adrians tur på scenen i Oslo Spektrum.
Så var det klart for en ny oppdatering fra Namdalsavisas utsendte team.
Stemningen nådde etterhvert store høyder etter som Adrian stadig styrket sine muligheter.
Kjempestemning i sofaen rundt en av bygdas musikere som har spilt mye med Adrian. Andreas Øvergård har aldri motforestillinger mot å være midtpunkt.
Og Namdalsavisas folk jobbet intenst på flere plattformer.
Spenningen var etterhvert til å ta og føle på.
Spenningen er utløst, Adrian ble nummer to. Alle var fornøyd med en så flott plassering, men de aller fleste mente at Adrian hadde fortjent førsteplassen, og tur til Tel Aviv.
Bjørn Øvergård og Geir Holten var strålende fornøyd med festen, og ikke minst Adrians innsats.