Fra Argentina til Årsetfjorden

Uka vi har lagt bak oss ble av det uforglemmelige slaget. Helt ut av det blå fikk jeg en henvendelse fra en bekjent på Sømna om jeg hadde noe forslag til hvor to damer fra Argentina kunne gjøre strandhugg i mitt område. Jeg bestemte meg raskt for at de kunne komme til oss. Og det har jeg ikke angret et sekund på. Dette ble et utrolig hyggelig og spennende møte med to fantastiske damer som lever et totalt annerledes liv enn de aller fleste av oss.

Julieta har vært på sammenhengende reise i 7 år, mens Manuela har reist i 4 år. De stopper når det passer dem, og reiser videre når de har lyst til det. Det lille de trenger av penger tjener de på å spille forskjellige steder, og ved å sende hatten rundt. Den første tiden reiste de rundt i Latin-Amerika, med Karibia som høydepunkt. Der haiket de rundt med seilbåter. Mange seilere tar gjerne med seg haikere som mannskap, eller bare for selskaps skyld. Det var faktisk slik de kom seg til Europa også. De haiket med en seilbåt fra Karibia til Portugal. Tidlig i mars i år satt de i Italia og tenkte på å sykle fra Nord-Afrika til Sør-Afrika langs østkysten av kontinentet. Men så fikk de plutselig en ide om at de ville dra til Norge i 10 dager for å se nordlyset. Og som tenkt så gjort. Og de hadde ikke før kommet seg til Norge før coronaen snudde opp ned på alt. Reiser mellom land ble med ett veldig usikkert. Så de bestemte seg for å bli i Norge til ting forhåpentligvis normaliserte seg. En periode jobbet de på en gård med reiselivsaktivitet i Troms, før de i juli tok fatt på sin langsomme reise sørover. Med sykler funnet i en avfallcontainer har de syklet etapper på fra 15 til 40 km om dagen. De har overnattet i telt, busskur og venterom ved fergeleier. Og noen ganger hjemme hos folk de har møtt. Sånn kom de også til Signar og Mona Kristoffersen på Sømna. Signar visste at jeg bodde en høvelig dagsetappe unna dem, og lurte derfor på om jeg hadde noen forslag til opphold for dem. Vi har masse plass i huset nå som ungene forlengst har fløyet redet. Derfor var det helt naturlig å invitere dem hjem til oss. Og da vi spurte Morten Ulrichsen om de kunne komme og spille på butikken, var det ikke nei hans munn. Og ikke nok med det, han inviterte like så godt både de argentinske sangfuglene og oss på pizza på kvelden. En uforglemmelig kveld med pizza og vin, og fyrrig latinamerikansk musikk. Julieta og Manuela oppklarte en vanlig misforståelse om tradisjonell argentinsk musikk. Tango er kun vanlig og populært i Buenos Aires. Der de kommer fra, Cordoba på pampasen, er det ingen som spiller eller danser tango. Forøvrig har de to musikk fra hele Latin-Amerika på repertoiret. Mer forglemmelig var det nok da vi norske kvitterte med å synge Kjerringa med staven.

Nå har de to damene altså reist videre, og jeg kan ikke si annet enn at det faktisk var litt trist da de dro. Vi fikk på en måte hele verden inn i stua disse dagene. De lever et totalt annerledes liv enn oss, og det til tross så gikk vi utrolig godt overens, og forsto hverandres valg i livet. Og ikke minst fikk vi bekreftet at humor er en universell egenskap. Juli har som ambisjon å leve på denne måten resten av livet, mens Manu tenker å “pensjonere” seg fra reisingen en gang i en fjern framtid. Vi kan bare takke for besøket, og takke for berikelsen. Dette var stor stas, og kjempemorsomt!

Juli og Manu under sin opptreden hos Joker Bogen.

 

Latinamerikansk musikk fremføres oftest med lidenskap og stor innlevelse.

 

Etter konserten var Julieta og Manuela strålende fornøyd. De har spilt mange forskjellig plasser, men dette var første gang de spilte i en butikk.

 

Her innleder vi en lang frokost, med mye god prat og ikke minst masse latter.

 

Juli benyttet tiden hos oss til å oppgradere sykkelen. Ny verktøybeholder laget hun av en plastkanne, et glidelås og gaffatape.

 

Juli har benyttet Norgesoppholdet til å begynne å strikke. Her får hun veiledning av Mona, som er en rutinert strikker.

 

Etter to dager hos oss, har de to argentinske gledessprederne pakket sitt jordiske gods på syklene, og er klare for veien videre. Legg merke til “koffertene” som de har lagd av tomme plastkanner.

 

En selfie som minne om to uforglemmelige dager, hører med.

 

De første tråkkene på tur til Kolvereid er tatt.

Slåttegraut på Leka

Felleskjøpet på Rørvik, med Tone Aune Sandnes i spissen, har gjort det til en tradisjon å invitere til slåttegraut tidlig i september. Så også i år, i dag var det arrangement på Leka, og i morgen står Rørvik for tur. Det praktfulle, nesten sommerlige været i dag, var en perfekt ramme, og gjorde at rømmegraut, spekemat og kake kunne nytes utendørs. Og det gjorde det nok også enklere å overholde smitteverntiltakene som alle må ta hensyn til i dag. Og jeg tror ikke at noen kunne finne noe å sette fingeren på i så henseende. Men et sånt arrangement handler ikke først og fremst om å få seg et gratis måltid. Som Felleskjøpkunde er det også veldig hyggelig å bli satt pris på, og ikke minst er det hyggelig å treffe andre bønder og prate om løst og fast. Og selvfølgelig er slått og avling et tema som det prates om en sånn dag. Inntrykket er at de som var på Leka i dag, både lækkværinger og de fra fastlandet, var fornøyd med avlinga, og ikke minst med innhøstingsforholdene. Det er ikke hvert år at værgudene har vært så velvillige som i år. Men det må også sies at de som har tørkesvak jord, fikk redusert førsteslått, det hører med til historien.

Så er det bare å takke Tone og de andre fra Felleskjøpet, grauten var god, kaka var god, og ikke minst var stemningen god!

I tillegg til å spise graut og kake, benyttet Per Helge Johansen anledningen til å slå av en prat med både Tone Sandnes og yrkesbrødre.
Serveringen foregikk utendørs, og med grundige smitteverntiltak.
Lekabønder benyttet anledningen til å studere fjøstegninger.
Praten gikk lystig lenge etter at graut og kake var spist opp.
Fredrik Hald fra DeLaval var tilstede med sin servicebil/butikk. Han syntes det var veldig trivelig å være med på et sånt arrangement.