Namdalsavisa på tokt i Bindal

I dag hadde Namdalsavisa sendt sine beste folk til Bindal for å lodde stemningen foran folkeavstemningen om kommunetilhørighet førstkommende mandag. Jeg traff deres utsendte reporter Lena Erikke Hatland og pressefotograf Bjørn Tore Ness hos Joker Bogen. Det er et selvfølgelig sted å stoppe for alle presseorganer med respekt for seg selv. Før de kom til Bogen hadde de også vært innom både Terråk og Bindalseidet. Saken om folkeavstemningen og Bindals fremtidige kommunetilhørighet, blir hovedsak i avisas helgebilag på fredag. I følge reportasjeteamet var det et spesielt forhold der intervjuobjektene i Bogen adskilte seg fra de fleste på Terråk og Bindalseidet. Men det skal jeg ikke røpe her, dere får lese det i avisa på fredag. 

John Arne Engan var en av kundene hos Joker Bogen som uttalte seg om folkeavstemningen til Namdalsavisa i dag. Morten Ulrichsen uttalte seg ikke, han ville bare være med på bildet.

Et helt ekte “behind the scenes”-bilde.

I Olavshallen diskuterte Kristine Enora Kjeldsand og John Arne Engan kommunetilhørighet og folkeavstemning. Jeg skal ikke røpe deres syn på saken her. Det overlater jeg til Namdalsavisa, som kommer med STOR Bindalsreportasje på fredag.

Lena Erikke Hatland og Bjørn Tore Ness var etter eget utsagn fornøyd med det de fikk ned på blokka og inn på minnekortet i Bogen.

Hatland trakk på smilebåndet over noen av utsagnene i Olavshallen, men hun noterte alt ned på blokka si.

-Mitt syn på folkeavstemningen får dere ikke, sier Morten Ulrichsen. -Men dere kan jo spørre disse blomkålhodene, la han til. 

Kristine Kjeldsand testet ut en rekke ansiktsuttrykk når det gikk opp for henne at hun kanskje kommer i avisa..

En strålende fornøyd Bjørn Tore Ness forlater Bogen sammen med en like fornøyd Lena Erikke Hatland.  

Kristines solskinn

Noen mennesker bruker mer tid enn andre på å gjøre bygda og heimplassen sin til et bedre sted. Kristine Enora Kjeldsand er en av disse overskuddsmenneskene. På høst og førjulsvinter er hun leder og drivkraft i revygruppa vår. Og på etterjulsvinteren er hun ofte vertinne på idrettslagets trimhytte Blåfjellstua på Sørhorsfjord. Der varter hun opp med kaffe kokt på vedkomfyren, og ikke minst sine sagnomsuste solskinnsboller. Disse baker hun hun egenhendig og frakter opp til Blåfjellstua. Der selges de for en bagatellmessig pris til turglade sambygdinger og vinterferiegjester. I dag ble det en tur dit på oss også, og vi var ikke alene, 40-50 stykker lot fellestart i skiskyting gå på TV, og gikk til Blåfjellstua i stedet. Der var det fyr i ovnen, rykende varm kaffe og altså Kristnes solskinnsboller. Helt uunngåelig at det var god stemning, det bruker det å være når Kristine har regien. Det hadde blitt litt kjedeligere og gråere i bygda vår uten Kristine!

Kristine Enora Kjeldsand til høyre, sammen med noe av flokken min.

Minstemann i vårt følge, Markus, fikk kjelkeskyss det meste av vegen.

Bestemor hadde et fall på en isflekk på turen opp til Blåfjellstua, og da besluttet Sigurd og Ina at de skulle de ikke ha mer av. Så da trådte de støttende til.

Og på Blåfjellstua blir vi møtt av en alltid strålende Kristine.

Barnebarna våre hadde sett fram til solskinnsbollene som vi hadde fortalt dem om. Og de ble virkelig ikke skuffet.

Det var delvis fullt rundt bordene i Blåfjellstua i dag.

To sterke uredde damer som hadde tatt turen til Blåfjellstua i dag, Rita Ulfsnes og Lisbeth Margrethe Borgen.

Selv satte jeg veldig stor pris på den nydelige solskinnsbollen.

Turen til Blåfjellstua gikk i fint og barnevennlig terreng, og praktfullt vintervær.

Folkemøte i Bindal

Bindal står foran et valg i nær framtid. Skal kommunen fortsatt bestå som selvstendig enhet, eller skal man slå seg sammen med Nærøy og Vikna. De to kommunene danner en ny kommune som etter alt og dømme får navnet Nærøysund. 26. februar holdes det folkeavstemning i Bindal over temaet. Og i forkant av dette blir de arrangert tre folkemøter rundt i kommunen, der et forsøksvis faktagrunnlag blir presentert, og der publikum får stille spørsmål og legge fram synspunkter til administrasjon og politikere. I kveld ble det første av disse folkemøtene avholdt på Vonheim Sørhorsfjord. 70 frammøtte fikk anledning til å bryne seg på et panel bestående av rådmann og tre av de politiske partiene som sitter i kommunestyret i Bindal, to partier glimret med sitt fravær. Mange hadde spørsmål og synspunkter, men det var forbløffende lav temperatur i debatten. Jeg sitter med en følelse av at mange er litt trøtte av hele debatten. Politikerne i panelet glødet heller ikke for sine synspunkter på samme måte som de tidligere har gjort. Alt i alt har vel alle argumenter vært framført tidligere, lite nytt kom fram i kveld, etter det jeg kunne registrere. Og de fleste har nok bestemt seg for hva de skal stemme, selv om noen fremdeles uttrykker tvil. 

Panelet som besvarte spørsmål og synspunkter fra salen besto av Magnar Bøkestad fra Venstre, Elin Vareide Lian fra SV, ordfører Britt Helstad fra Arbeiderpartiet og rådmann Knut Thoresen. Høyre og Senterpartiet glimret med sitt fravær. Magnar Bøkestad understreket at dette kun er en administrativ reform som berører rådhusene, det blir ikke færre ansatte der, bare mer spesialiserte oppgaver. Elin Vareide Lian mente at det snart er fullt i Nærøysundet, og at næringslivet ville se til Bindal for arealer til nyetablering hvis man slår seg sammen. Britt Helstad kom med følgende hjertesukk: Det har vært en tøff periode med den nåværende regjeringen. Det er ikke bare kommunereformen vi må forholde oss til, absolutt alt er i endring.

Jens Chr. Berg orienterte innledningsvis om den tildels kronglete prosessen fram mot dagens situasjon. Han var også møteleder under den påfølgende debatten, noe han håndterte på glimrende vis.

Rådmann Knut Thoresen har landet på at han går inn for at Bindal slår seg sammen med nabokommunene. Dog ikke helt uten tvil. Han slapp også nyheten om at Bindal gikk med over 5 mill. i overskudd i 2017.

Som vanlig når lyd skal formidles gjennom høyttalere på Vonheim, satt John Arne Engan bak spakene.

Gammelordfører Magne Paulsen i passiar med Kristine Enora Kjeldsand og John Arne Engan under kaffepausen.

Andreas Øvergård etterlyste avklaring for Austras situasjon. På et tidligere folkemøte lovte fylkesmennene både i Nord-Trøndelag og Nordland at Austra skulle samles i en og samme kommune. Jeg oppfattet ikke at Øvergård fikk særlig mye konkret svar. Han la også fram eksempel på betydelig ulempe med å tilhøre Nordland fylke ifbm. tannhelsetjenesten.

70 frammøtte på dette første av tre folkemøter.

Tidligere fiskeriminister og stortingsrepresentant Lisbeth Berg Hansen gikk kraftig i rette med Venstres Magnar Bøkestad når han hadde tro på at en sammenslått kommune ville legge grunnlag for statlige arbeidsplasser tilknyttet fiskeri- og oppdrettsbransjen. En drøm, og bare det, mente hun.

Gunnhild Gutvik er varm tilhenger av sammenslåing, og pekte på at det blir vanskelig å oppfylle nye krav til kompetanse og fagmiljøer innen hennes egen sektor, helsesektoren, når kommunene er små.

Gammelordfører Magne Paulsen tok ordet flere ganger, med klar brodd mot Venstre og mot kommunesammenslåing.

 

Gutvik stilte også med en delegasjon, Steinar Tørriseng ble av møtelederen utfordret på sitt standpunkt foran Bindals valg. Han ville ikke blande seg borti hva Bindal skulle gjøre, men kunne fortelle at de snart sender et brev med krav om å bli overført til Nærøy kommune.

Lars Berg Hansen holdt etter min mening kveldens beste innlegg. -Vi kommer nok til å bli sammenslått før eller senere, mente han, om 5 eller 25 år. Men det er for tidlig nå. Jeg er fryktelig redd for den bråstoppen som vil komme hvis vi blir sammenslått nå. 

Bindals tidligere oppvekst- og kultursjef Knut Gutvik markerte seg som en varm tilhenger av kommunesammenslåing. Vi kommer ikke til å klare oss alene, og må hive oss på toget når det går nå, mente han. Og fulgte opp med at han syntes oppriktig synd på Leka, med den situasjonen de har satt seg selv i, med å stå alene. -Jeg tror ikke de vet sitt eget beste, la han til.

Kyrre Sevaldsen vil ha Bindal som selvstendig kommune også i framtida. Og satte fingeren på Bindals ømme punkt, grendene må unne hverandre ting. Sånn er det ikke i dag, utdypet han.

 

Mortens morsdagstips

Hva skal man gi til til mor, kone eller andre nærstående kvinner på morsdagen? Dette spørsmålet dukker opp med forbløffende regelmessighet en gang i året, og nå holder det på å bli påtrengende. Mange synes det er kjedelig og fantasiløst å ty til en blomsterkvast eller en overpriset konfekteske hvert bidige år. Men her skal dere få litt hjelp fra en ekte kjøpmann og selvbestaltet morsdagsekspert. Morten Ulrichsen har i en årrekke veiledet sine kunder når de har stått fast i forkant av morsdagen. Nå deler han også sine beste tips med bloggleserne. Her er det mye å ta lærdom av.

Ettersom morsdagen bestandig inntreffer i den snørike perioden av året, mener Morten at snøskuffe er et sikkerstikk. -Ingen blir snøskuffet over en sånn gave, sier Morten, med et smil som viser at han er fornøyd med sitt eget ordspill.

Og vil man slå på stortromma, er det bare å slenge på en krabbeteine, sier Morten, og legger til at det er det ikke så mange mødre eller koner som har fra før.

Hvis man vil holde seg på et nøkternt nivå, anbefaler Morten denne rimelige lokkåpneren.

Kjøkkenredskaper i diverse utgaver gir garantert suksess på morsdagen, sier Morten.

Morten syns det er helt urimelig at mor/kone skal bruke store deler av morsdagen til middagslaging. Derfor anbefaler han noe lettvint så mor kan smelle i hop middagen på kort tid akkurat denne dagen. Alle blir glade for å finne en pakke fiskepinner bak gavepapiret på morsdagsgaven, sier Morten.

Morten har ofte hørt snakk om at særlig koner, klager på hodepine rundt leggetid. Det er helt uholdbart å ikke sette inn avbøtende tiltak mot dette plagsomme problemet, sier han med alvor i stemmen. Derfor vil en pakke Paracet være den perfekte morsdagsgaven i noen tilfeller, sier den erfarne morsdagseksperten.

Jordbruksoppgjøret 2018

Det er lang og god tradisjon for at bønder landet rundt kommer sammen på denne tiden av året for å diskutere landbrukspolitikk og komme med innspill foran “vårens vakreste eventyr”, nemlig jordbruksoppgjøret. I går kveld hadde vi første studiekveld i vårt lokallag, der vi diskuterte landbrukspolitikk, spiste kveldsmat og hadde sosialt samvær. Ikke nok med det, det ble også tid til frisk meningsutveksling om kommunereformen og Bindals situasjon med hensyn til om de skal slutte seg til Nærøy og Vikna som er vedtatt sammenslått. Bindal skal om kort tid ha folkeavstemning om de skal slutte seg til. Det er vel riktig å si at meningene er delte og usikkerheten er stor. Men stemningen på Bondelagsmøtet var veldig god. Faktisk veldig viktig at bønder som for en stor del har en ensom arbeidshverdag, møtes til skjemt og alvor innimellom.

Bjørn Øvergård lar seg villig underholde av Geir Horsberg.

Karbonadesmørbrød sto på menyen, men det var bare en av de frammøtte som tok majones oppå karbonaden.

Ikke overraskende var Espen Hald som skilte seg ut på denne måten også, majones på karbonaden altså.

Jens Karsten Kjærstad er studieleder, en jobb han tildels tok seriøst.

Her har jeg fanget et øyeblikk av stort alvor.

Men mye av kvelden var det denne stemningen som var rådende.