Folkemøte i Bindal

Bindal står foran et valg i nær framtid. Skal kommunen fortsatt bestå som selvstendig enhet, eller skal man slå seg sammen med Nærøy og Vikna. De to kommunene danner en ny kommune som etter alt og dømme får navnet Nærøysund. 26. februar holdes det folkeavstemning i Bindal over temaet. Og i forkant av dette blir de arrangert tre folkemøter rundt i kommunen, der et forsøksvis faktagrunnlag blir presentert, og der publikum får stille spørsmål og legge fram synspunkter til administrasjon og politikere. I kveld ble det første av disse folkemøtene avholdt på Vonheim Sørhorsfjord. 70 frammøtte fikk anledning til å bryne seg på et panel bestående av rådmann og tre av de politiske partiene som sitter i kommunestyret i Bindal, to partier glimret med sitt fravær. Mange hadde spørsmål og synspunkter, men det var forbløffende lav temperatur i debatten. Jeg sitter med en følelse av at mange er litt trøtte av hele debatten. Politikerne i panelet glødet heller ikke for sine synspunkter på samme måte som de tidligere har gjort. Alt i alt har vel alle argumenter vært framført tidligere, lite nytt kom fram i kveld, etter det jeg kunne registrere. Og de fleste har nok bestemt seg for hva de skal stemme, selv om noen fremdeles uttrykker tvil. 

Panelet som besvarte spørsmål og synspunkter fra salen besto av Magnar Bøkestad fra Venstre, Elin Vareide Lian fra SV, ordfører Britt Helstad fra Arbeiderpartiet og rådmann Knut Thoresen. Høyre og Senterpartiet glimret med sitt fravær. Magnar Bøkestad understreket at dette kun er en administrativ reform som berører rådhusene, det blir ikke færre ansatte der, bare mer spesialiserte oppgaver. Elin Vareide Lian mente at det snart er fullt i Nærøysundet, og at næringslivet ville se til Bindal for arealer til nyetablering hvis man slår seg sammen. Britt Helstad kom med følgende hjertesukk: Det har vært en tøff periode med den nåværende regjeringen. Det er ikke bare kommunereformen vi må forholde oss til, absolutt alt er i endring.

Jens Chr. Berg orienterte innledningsvis om den tildels kronglete prosessen fram mot dagens situasjon. Han var også møteleder under den påfølgende debatten, noe han håndterte på glimrende vis.

Rådmann Knut Thoresen har landet på at han går inn for at Bindal slår seg sammen med nabokommunene. Dog ikke helt uten tvil. Han slapp også nyheten om at Bindal gikk med over 5 mill. i overskudd i 2017.

Som vanlig når lyd skal formidles gjennom høyttalere på Vonheim, satt John Arne Engan bak spakene.

Gammelordfører Magne Paulsen i passiar med Kristine Enora Kjeldsand og John Arne Engan under kaffepausen.

Andreas Øvergård etterlyste avklaring for Austras situasjon. På et tidligere folkemøte lovte fylkesmennene både i Nord-Trøndelag og Nordland at Austra skulle samles i en og samme kommune. Jeg oppfattet ikke at Øvergård fikk særlig mye konkret svar. Han la også fram eksempel på betydelig ulempe med å tilhøre Nordland fylke ifbm. tannhelsetjenesten.

70 frammøtte på dette første av tre folkemøter.

Tidligere fiskeriminister og stortingsrepresentant Lisbeth Berg Hansen gikk kraftig i rette med Venstres Magnar Bøkestad når han hadde tro på at en sammenslått kommune ville legge grunnlag for statlige arbeidsplasser tilknyttet fiskeri- og oppdrettsbransjen. En drøm, og bare det, mente hun.

Gunnhild Gutvik er varm tilhenger av sammenslåing, og pekte på at det blir vanskelig å oppfylle nye krav til kompetanse og fagmiljøer innen hennes egen sektor, helsesektoren, når kommunene er små.

Gammelordfører Magne Paulsen tok ordet flere ganger, med klar brodd mot Venstre og mot kommunesammenslåing.

 

Gutvik stilte også med en delegasjon, Steinar Tørriseng ble av møtelederen utfordret på sitt standpunkt foran Bindals valg. Han ville ikke blande seg borti hva Bindal skulle gjøre, men kunne fortelle at de snart sender et brev med krav om å bli overført til Nærøy kommune.

Lars Berg Hansen holdt etter min mening kveldens beste innlegg. -Vi kommer nok til å bli sammenslått før eller senere, mente han, om 5 eller 25 år. Men det er for tidlig nå. Jeg er fryktelig redd for den bråstoppen som vil komme hvis vi blir sammenslått nå. 

Bindals tidligere oppvekst- og kultursjef Knut Gutvik markerte seg som en varm tilhenger av kommunesammenslåing. Vi kommer ikke til å klare oss alene, og må hive oss på toget når det går nå, mente han. Og fulgte opp med at han syntes oppriktig synd på Leka, med den situasjonen de har satt seg selv i, med å stå alene. -Jeg tror ikke de vet sitt eget beste, la han til.

Kyrre Sevaldsen vil ha Bindal som selvstendig kommune også i framtida. Og satte fingeren på Bindals ømme punkt, grendene må unne hverandre ting. Sånn er det ikke i dag, utdypet han.

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg