Drikkestasjon under bruløpet

Det har under hele planleggingsperioden for jubileumsløpet på Bogen bru, vært Morten og min sin intensjon at det skulle være en drikkestasjon underveis. Det er det jo under alle større løp. Så i gårkveld var vi ute for å trene på nettopp dette. Til å begynne med forløp det hele veldig greit. Vi hadde valgt sportsdrikken Gammeldansk som drikke, da vi liker det veldig godt begge to, og vi har felles erfaring med at den gir rask og intens energi. Men det skulle bli en rask avslutning på treningsoppholdet vårt på brua.


Her kommer jeg i god fart mot drikkestasjonen, det er den høye farten som gjør at bildene blir noe uskarpe.


Mortens langing av drikke er helt i landslagsklasse.


Og så er det bare å få i seg drikken uten å søle, men også det gikk bra.


Men så skjedde det som ikke skulle skje, Torlaug hadde sett hva vi drev med. Hun var som vanlig ikke nådig, og ga Morten en leksjon om drikking på offentlig sted. Videre anførte hun at dette skulle være et familiearrangement, og dessuten var det torsdag. Og da får ikke Morten drikke.


Morten hadde ikke noe valg, han måtte bare følge med hjem.


Som dere ser fulgte han noe motvillig med, men han har et strengt regime å forholde seg til.


Ikke før var Morten ført bort, så hvinte det i dekk, og der sto min kone. Og hun var ikke noe mildere stemt enn Torlaug. Også jeg fikk en forelesning om drikking på offentlig sted, og også Mona var forferdet av valget av sportsdrikk. Det ble umiddelbart lagt ned forbud om å ha drikkestasjon under løpet neste lørdag.


Mona konfiskerte gammeldansken min, og erklærte treningsoppholdet for avsluttet.


Resolutt ble jeg buksert inn i bilen. Og nå vet dere hvorfor det ikke blir drikkestasjon under løpet den 6. september. Morten og jeg kan bare beklage, men ingen skal si at vi ikke prøvde.

Valen byggeservice

I serien om bedriftene rundt Bogen bru, er vi nå kommet til Valen byggeservice. Dette er den eneste av disse bedriftene som ligger i Sør-Norge. Bogen bru krysser nemlig grensen mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Og dermed også grensen mellom Nord-Norge og Sør-Norge. Valen byggeservice ble startet i 1975, og har holdt til i dagens lokaler siden 1985. Så neste år har de to jubileer å feire. Dette er et firma som har det aller meste hva byggevarer angår, og vareutvalget strekker seg nok adskillig utover det de fleste forbinder med byggevarer også. Også denne velrennomerte familiebedriften stiller seg bak 50-årsfeiringen av Bogen bru, og stiller med premie til en heldig vinner blant deltakerne i jubileumsløpet over brua.


Dagens driver Arne Sigurd Valen, framfor trucken som er svært hyppig i bruk.


Sagflis til strø kjøper jeg naturligvis hos Valen.


I kassen er det ofte stor aktivitet.


Et ørlite glimt av noe av vareutvalget.


Butikken har sin egen maskot, Stella som sannsynligvis er en hund. Trine Pettersen, her med hjelm, er ansatt.


Kundene Vigdis Åsaunet og Robert Kalvik blir godt tatt i mot av Stella.


I det ene lageret finner vi stort utvalg i listverk, blant mye annet.


Lageret er så stort, at Trine foretrekker Segway når hun beveger seg rundt i nettopp lageret. “Det har lettet arbeidsdagen mye, at Segway har blitt tillatt”, sier Trine med et fornøyd smil.


Valen er i ferd med å bytte kjedetilhørighet, heretter blir de Byggi Valen.

Mer Bogen bru

Vi nærmer oss stadig mer 6. september, og det store jubileet for Bogen bru. Vi jobber kontinuerlig med planlegging av feiringen, og stadig nye detaljer faller på plass. Vi har bestemt at starttidspunktet for selve jubileumsløpet blir kl. 1500. Alle som vil delta, må registrere seg før start, slik at de kan være med i trekningen av de flotte premiene som blir trukket blant deltagerne. Det kommer flere detaljer om arrangementet framover, det er bare å følge med. Her kommer det noen bilder fra brua og de aller nærmeste omgivelsene.


Fra oversiden, som de fleste ser, er ikke Bogen bru så prangende. Men den er viktig, og så er det VÅR bru.


Slik ser brua ut fra undersiden.


På det ene brukaret er fremdeles forskalingen intakt, 50 år etter.


Brufoten på Bogensida.


Brua krysser Valveita, en kanal som ble gravd ut på slutten av 1800-tallet for å lette båttrafikken i området. Veita holder på å bli skummelt grunn, men det ser ikke ut som om de ansvarlige myndighetene bryr seg. Og fjæra kan være mye lavere enn på dette bildet.


Valveita sett fra brua, mot Bogen feriehus sitt anlegg. Gjenslammingen av veita holder på å bli et problem for båtene til reiselivsbedriften. Bindal kommune har reiseliv som en av sine erklærte satsingsområder, men veita vil de ikke gjøre noe med.


Bredden av veita er delvis oppmurt, et stort arbeid i ei tid da det meste måtte gjøres for hånd.


Veita munner ut i Årsetfjorden mot vest.

Enda en tohjuling i Morten Ulrichsens eie

Som dere sikkert har skjønt, så har Morten Ulrichsen en sterk lidenskap for alt som har to hjul. Denne helga er Morten for øvrig med på motorsykkeltreff i Leksvik, veterantreff så vidt jeg har forstått. Under en fotoshoot med Morten forleden, gikk det litt over styr for Morten. Han fikk plutselig øye på betongblanderen sin, og da det gikk opp for ham at den hadde to hjul, var det gjort. Han måtte bare prøve å kjøre den. Heldigvis bor det ikke noen med hvite frakker i nærheten, så Morten er fremdeles på frifot.


Stilen er upåklagelig, men farten er lav.


Det leker et smil rundt Mortens munn hver gang han får kjøre to-hjuling.


Til slutt lyktes det å få betongblanderen til å steile.


Sittekomforten er ikke all verden.


Dette synet hadde nok vakt oppsikt både på riksvegen, og på motorsykkeltreff i Leksvik.

Innkjøp i dag

Kom på at det er lenge siden jeg har lagt ut noe i kategorien “Dagens innkjøp”. Som vanlig var jeg på Matkroken Bogen og gjorde unna helgehandelen i dag. Var ikke så veldig mye som sto på handlelista i dag, men man skal ikke drive å kjøpe ting bare for å kjøpe. Man bør holde seg til det man har bruk for.


Dette er hele helgehandelen denne fredagen. Stålull, musegift og to par briller. Det er museår i år, og nå har det kommet mus inn i fjøset. Og de er så kresne at det kun er den gode gamle Temus som faller i smak. Stålull er effektivt når brillene skal pusses.


Jeg er alene hjemme, så jeg måtte ta bildene i speilet. Men det går veldig bra, for det er faktisk et speilreflekskamera. Disse brillene er til fjøskontoret.


Dette klassiske brilleparet skal henge på brunstkalenderen. Når man ikke finner briller som passer til ansiktet, er det en god ide og tilpasse ansiktet til brillene. Dette er veldig undervurdert i dagens samfunn.

Bogen Feriehus

I dag har turen kommet til Bogen Feriehus i rekken av bedrifter som ligger i umiddelbar nærhet til Bogen bru. Også Bogen Feriehus går inn som medarrangør av 50-årsfeiringen av Bogen bru som går av stabelen den 6. september. Dette er en reiselivsbedrift som etter hvert er veletablert, og som har fått et meget godt renommè. Det viser seg blant annet gjennom at mange av gjestene bestiller nytt opphold før de er ferdige med årets opphold. Ikke så rart egentlig, for boenhetene holder god standard, utleiebåtene er gode og praktiske, og ikke minst er vertskapet av det serviceinnstilte slaget. Og omgivelsene er det heller ikke noe å si på, to fiskerike fjorder i umiddelbar nærhet, en uendelighet av tur- og utfluktsmuligheter. Og ikke minst ligger Matkroken Bogen mindre enn et steinkast unna. Og gjestene kommer fra hele Europa, også Norge. Bogen Feriehus stiller også med premie til det store bruløpet, og premien kommer vi tilbake til når det nærmer seg den store begivenheten. Hjemmesiden til Bogen Feriehus finner du her: http://www.bogen-feriehus.no/


Bogen Feriehus med alle sine fasiliteter ligger idyllisk til helt nede ved vannkanten.


Ved flytebrygga ligger det 9 gode og praktiske utleiebåter.


Det største huset i anlegget, her er det 4 leiligheter av god standard.


Sløyebenk med tak, vannslanger, lys og fiskevekt holder også høy standard.


Vertinnen Hilde Dolmen sammen med stamgjesten Dalibor fra Tsjekkia under festlig sammenkomst i grillhytta som står til gjestenes disposisjon. Hilde er nokså språkmektig, men noe svak i tsjekkisk.


Disse to tsjekkiske fisketuristene er svært fornøyd med Bogen Feriehus og med verten Magnor Dolmen.


Dalibor og frue er så begeistret over å feriere i Bogen, at de har bestilt opphold både i 2015 og 2016.


Kjøkkenet i den nyeste utleieleiligheten.
   

BSA Thunderbolt 650 1969-modell

I serien om Morten Ulrichsens historiske kjøretøy, har vi i dag kommet til hans BSA Thunderbolt 650 1969-modell. Også dette en klassisk engelsk motorsykkel av høy klasse. For de som fulgte med på den britiske TV-serien “Heartbeat”, er dette en gammel kjenning. Morten har nå så mange kjøretøy, at dette er en sykkel han nå vurderer å kvitte seg med.


Bogen bru, BSA Thunderbolt og Morten Ulrichsen. Av disse tre er Morten den eldste, og motorsykkelen den yngste.


Flott ekvipasje.


Synd at jeg ikke kan gjengi den flotte lyden her, av motorsykkelen altså.


Noen vil innvende at Morten ikke bruker hansker, men det er det ikke nødvendig på korte demonstrasjonsturer, hevder Morten.


Morten har ingenting i mot å posere med sykkelen, han har for øvrig ingenting i mot å posere i en hvilken som helst sammenheng.


Denne detaljen er det Morten synes er penest på denne sykkelen.

 

Problemer med høyrefoten

Jeg har i det siste slitt mye med høyrefoten. Sokken vil ikke sitte på når jeg går i gummistøvler. Og det er bare høyrefoten som volder bekymring. Jeg har prøvd å bytte om på sokkene, slik at den som var på høyrefoten ble montert på venstrefoten og motsatt. Men uansett skled sokken på høyrefoten ned. Så ille har det vært, at sokken delvis har endt opp som en ball framme i støveltåa. Jeg har vurdert å konsultere min fastlege, men i frykt for å ikke bli tatt på alvor, har jeg kviet meg for det. Men jeg vet at Morten Ulrichsen har en veldig bra fastlege, så jeg bestemte meg for å legge fram problemet for nettopp Morten, i håp om at han kunne løse problemet mitt.


Her et mildt tilfelle av sokkesig, dette er etter kun få minutters støvelgange.


Jeg har vært alvorlig bekymret for om det kunne være noe virkelig galt med høyrefoten min.


Morten Ulrichsen hos Matkroken Bogen mente at han visste råd for mine problemer. I teltet selger de nå disse klassiske sokkene til 5 kr paret.


Her har jeg fått montert de splitter nye hvite tennissokkene, og jeg kjenner umiddelbart at mine bekymringer er som blåst bort.


Morten mente også at jeg kunne ha godt av en kjøretur med Arne Bakken, det ville helt sikkert hjelpe på humøret mitt.


Dette kan neppe kalles nyttetransport, det ligner mer på tivoli. Men Morten hadde helt rett, det hjalp veldig på humøret.

Verkstedet i Bogen

Fram mot den store feiringen av 50-årsjubileet til Bogen bru, skal jeg presentere næringslivet som holder til i umiddelbar nærhet til brua. I dag skal dere få bli nærmere kjent med Bogen AS, vårt lokale bilverksted og bensinstasjon. Foretaket ble etablert i 1968, og hadde nok aldri sett dagens lys om ikke brua hadde kommet her. John Bogen som eier og driver foretaket, har mer eller mindre vært å se på “stasjon” siden åpningen. Han var riktignok bare 10 år den gangen, så han var nødt til å avse litt tid til skolegang og militærtjeneste. Men bortsett fra det, har hele hans arbeidsliv blitt brukt på familiebedriften.

Og nå har jeg gleden av å kunngjøre at Bogen AS går inn som medarrangør av det store jubileumsløpet for Bogen bru. Og som medarrangør følger det at de bidrar med premie som blir trukket blant deltagerne i løpet. Premiene kommer vi tilbake til når det nærmer seg den 6. september.

 


Her er verkstedet og bensinstasjonen i Bogen, på nabotomta til Matkroken Bogen.


Og dette er eier og daglig leder John Bogen, her er det dekkskifte som står på programmet.


Nytt dekk har kommet på felgen, nå er det bare å fylle i luft. Viktig å ha god mønsterdybde på dekkene, det vet nesten alle.


Og her får den sorte Audien nytt dekk.


Kontorpulten til John er overraskende ryddig, her kunne Morten Ulrichsen lært noe.


Hvis du har dårlig viftereim, er det stor sjanse for at du finner ny reim her.


Mekaniker Åge Hatland under panseret på en Toyota Hi-Lux.

 Hilde Dolmen har eget kontor, også hun har det ryddigere enn Morten Ulrichsen.


Hos Bogen AS selges det fremdeles 98 oktan bensin, det er det ikke alle bensinstasjoner som gjør.

På kontoret til John er det ikke bilder av lettkledde damer, men derimot henger dette bildet der. Det viser to tidligere mekanikere som måtte finne seg annet å gjøre etter at de mistet flere fingre. Men det tok ikke fra dem humøret!

 

Ferdig med slåtten

I dag slo vi det aller siste silolasset dette året. Vi driver nok på det som mange vil kalle gammelmåten her på gården. Det vil si at vi fremdeles legger gresset i silo, og ikke i rundballer. Og gresset slår vi med forhøster, og kjører det inn med avlesservogn. Dette er en langt mer arbeidsom og tidkrevende prosess enn rundballing, men ganske så mye billigere og da. Og så er det jo ganske så lettvint å ta igjen foret til vinteren etter hvert som kua skal ha det. Men det er utrolig godt hver gang slåtten er over, og særlig når en ser at også dette året ble avlinga tilfredsstillende. Og så er det faktisk en god følelse å vite at det er matnyttig arbeid som er gjort. Og det skader heller ikke, at det er etter mitt syn, er ganske så fint å se på nyslåtte enger.


Da har forhøsteren gjort jobben for i år.


En liten bit som det ikke ble plass til i siloen. Men det kommer nok til nytte enten som beite, eller kanskje jeg slår det som tilleggsforing til kyrne framover.


Nyslåtte enger er fint å se på, det synes nå jeg i hvertfall.


Iselin synes det er godt å vite at det blir mat å få også etter innsett.


I denne sofaen som vi plasserer utenfor silobygget, inntar jeg måltider og kaffe under slåtten. Så da er jeg vel en sofabonde da.


Denne karen har ingen planer om å avslutte slåtten enda.


Føles ikke feil med en kald pils en sånn kveld.