Redaktør på eventyr

I dag traff jeg en helt vaskeekte redaktør da jeg var innom hos Joker Bogen. En redaktør på sykkel, faktisk el-sykkel. Og det var ingen ringere enn Snåsanytt sin redaktør Hallvard Smestad som var ute og testet ut el-sykkel som framkomstmiddel for ferieturer. Han var nå på retur fra Leka til utgangspunktet for turen som var Namsos. På Leka hadde han fotografert i og nytt natur og lokalbefolkningens selskap i to dager. Og i Bogen traff han på nok en Lekaværing, nemlig Morten Ulrichsen. Det ble også et møte mellom gammel og ny tid, Morten hadde helt tilfeldig tatt fram sin BSA 1936-modell, så det ble en seanse med gjensidig beundring av hverandres kjøretøy.


Kjøpmann Morten Ulrichsen og redaktør Hallvard Smestad prøvesitter hverandres doninger.


Redaktøren var godt fornøyd med sitt framkomstmiddel.


Morten bruker å spandere kaffe på sykkelturister som kommer innom, redaktøren ble ikke noe unntak i så måte.


Ali kaffe kurerer som kjent gruff, men det var det ikke behov for hos redaktør Smestad. Han var i strålende humør, men varm kaffe smakte nok godt i den iskalde nordavinden.


Flunkende ny el-sykkel side om side med en BSA 1936-modell. Jeg tipper at den dagen el-sykkelen er moden for skraphaugen, er Mortens BSA like fin.


Så setter redaktør Smestad kursen mot Namsos.


Mens Morten gjør seg klar til dagens reklamestunt, som denne dagen handler om nettopp Ali kaffe.

Kvigene fikk ut i dag

I dag var det dagen for å slippe kvigene på beite. Dette er en dag som vi ser fram til hvert år. Nå skal kvigene gå ute på beitet til ut sent på høsten, og gjøre seg nytte av beitegress, lauv og friheten på et stort beite. Det er bestandig knyttet litt spenning til hvordan det går å slippe dem. Vi leier dem i grime et stykke, før vi slipper dem. Det er bestandig noen som har litt for stor fart, og det slår aldri feil at det er ei som slett ikke vil gå. Men alt i alt gikk det veldig fint i år. Ingen brøt seg ut, og alle så ut til å sette umåtelig pris friheten. Her er noen bilder som min datter Frida tok i dag. Ta gjerne en titt innom hennes webside theedora.com. Der er det mange flotte bilder av dyrene våre, og det er også nettbutikk med klær med unikt kudesign!

Den drektige STN-kviga Lykke var først ute i dag.


Lykke kvitterer med noen frydefulle og friske fraspark når hun blir sluppet løs.


Caroline var veldig medgjørlig og fulgte villig med til sitt sommeropphold i friluft.


Lisa Isabella hadde heller ingenting i mot å få noen måneders sommerferie.


Det hører bestandig med å måle litt krefter den første beitedagen, men det varer ikke lenge før det hersker full harmoni i flokken.
 

Opptog for norsk landbruk

For første gang i livet gikk jeg i demonstrasjonstog i går. Jeg var med på Opptog for norsk landbruk i Oslo, sammen med 3-4000 andre bønder og støttespillere. Foranledningen var bruddet i jordbruksforhandlingene, og statens tilbud som vil gi bønder halvparten av inntektsveksten til andre grupper. Og det like etter at Stortinget har vedtatt at inntektsgapet skal reduseres.Derfor samlet bønder og støttespillere seg til stormønstring mot regjeringens politikk overfor landbruket. Og kampviljen var det ingen ting å si på. Arrangementet startet med konsert og appeller i bakgården i Landbrukskvartalet. Selv ble jeg vist den store ære å få lov til å være blant de som fikk noen minutter på scenen. Aldri har jeg vel følt meg mer som spurv i tranedans, men for en følelse det var å få snakke til et så stort og vennligsinnet publikum. Demonstrasjonstoget til Stortinget, og det fantastiske arrangementet der, var en stor opplevelse. Overalt langs ruta var det folk som viste tommelen opp, applauderte og uttrykte støtte. Kun et par stykker viste sitt mishag som jeg kunne registrere. Arrangementet ved Stortinget, med artister som Sigrid Moldestad, Ravi og Frode Alnæs, ble mesterlig ledet av en opplagt Åsmund Nordstoga, bonde og artist fra Vinje i Telemark. Også her var det en rekke appeller som høstet stor applaus og jubel. Et unntak var Landbruksminister Jon Georg Dale som ble møtt med talende stillhet etter sitt innlegg. Det hele ble avsluttet med sluttappell fra Bondelagets leder Lars Petter Bartnes. En begivenhetsrik dag, med det som jeg, og mange med meg, oppfatter som en rettferdig kamp for norsk matproduksjon, norske arbeidsplasser, den norske bonden, norske bygder og det norske kulturlandskapet! Dagen min startet før klokka fem på morgenkvisten, og jeg var ikke hjemme før i ti-tiden på kvelden, så det ble en slitsom dag for en aldrende bonde. Men dette ville jeg uansett ikke vært foruten. For bønder som stort sett arbeider alene, er det godt innimellom å ha fellesskap med andre bønder. 


En liten del av de tusener av bønder og støttespillere som samlet seg i bakgården i landbrukskvartalet før demonstrasjonstoget.


Mange benyttet anledningen til å bli fotografert foran plakaten med Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.


Ni Liv spilte og fikk opp stemningen før demonstrasjonstoget.


Bondelagets leder Lars Petter Bartnes omgitt av yrkesbrødre og søstre før avmarsj.


Naturvernforbundets leder Silje Lundberg var blant appellantene, og hun uttrykte sterk støtte til bøndenes krav.


Jaggu fikk ikke jeg også lov til å holde appell, ikke av det seriøse slaget, derimot forsøksvis humoristisk. Det var i hvertfall moro for meg å få snakke til et så stort publikum. Bak står programleder for arrangementet, Bondelagets generalsekretær Per Skorge.


Valkyrien Allstars overtok scenen etter meg, det var nok ikke akkurat som å hoppe etter Wirkola.


To unge demonstranter fra Nord-Trøndelag.


Dette innslaget i toget vakte stor og berettiget oppsikt.


Nordland Bondelags representanter i toget.


Mange av tilskuerne langs ruta fra Landbrukskvartalet til Stortinget uttrykte stor støtte til de demonstrerende bøndene.


Stuvende fullt og stor stemning på Eidsvolds plass foran Stortinget.


Åsmund Nordstoga gjør seg klar til programlederjobben på Eidsvolds plass, en jobb han utførte på mesterlig vis.


Frode Alnæs var blant artistene som laget god steming under arrangementet foran Stortinget.


Lars Petter Bartnes holdt en sterk sluttappell, og takket de frammøtte.


Selv benyttet jeg anledningen til å ta en selfie sammen med en bloggleser. Og det er ingen ringere enn Senterpartiets Marit Arnstad.

 

Leka på nasjonaldagen

Her kommer mine inntrykk fra årets 17. maifeiring på Leka. Det er tredje året på rad nå at jeg deltar på feiringen ute på sagaøya, og det er like hyggelig hver gang. Årets feiring foregikk i strålende solskinn og perfekt flaggvind. De aller fleste Lekaværingene strålte om kapp med sola, og strødde om seg med vennlige smil til en tilreisende rosablogger. Selv om Lekaværingene er et stridbart folkeferd som kjemper for sin selvstendighet, har jeg aldri følt meg utrygg når jeg besøker dem. Gjestfriheten er stor, hvor ellers stiller ordføreren opp med lån av penger til en blakk tilreisende som har lyst på pølse og brød? Jo, det er selvfølgelig på Leka. Hvis verden står litt lenger enn til påske, kommer jeg tilbake neste 17. mai. Da skal jeg gjøre opp gjelda til ordføreren!


Tradisjonen tro var det lensmann Ole Chr. Holand som ledet an i 17. maitoget.


Fire korpsjenter gjør seg klar for spilling i toget, Mona Bakken Årseth, Sissel Hanssen, Julie Lian Tveråmo og Tone Rennemo. 


Fønix Skole- og ungdomskorps har for tiden et stort innslag av lekaværinger.


Togets mest sjarmerende innslag, rosarussens “russebusser”.


Stor oppslutning om 17.maitoget på Leka.


Ordfører Per Helge Johansen talte og la ned blomster ved monumentet som er reist til minne om Lekas falne under andre verdenskrig.


I toget dannet ordføreren baktroppen sammen med to ridende ryttere til hest.


Toget ankommer Leka skole og Herlaugshallen.


Masse folk inne i hallen, her under et minnerikt fellesnummer med kor og korps.


Som så mange ganger før lot jeg meg avbilde sammen med ordfører Per Helge Johansen. Nytt denne gangen var at han lånte meg penger til pølse og brød. I følge ham selv har han store muskler, finansielt altså.


Vi har også etablert tradisjon for å besøke Vertshuset Herlaug for å spise 17.maimiddag. Der blir vi bestandig tatt godt i mot av Rutta og Edny som serverer skikkelig mat av beste merke.


17. mai er dagen for å ikle seg bunaden. Her viser Trond Grande fram sin mannsbunad fra Indre Sogn (ifølge ham selv). Torlaug Ulrichsen har helt uomtvistelig sognebunad.


Vertshuset Herlaug er et veldig hyggelig og realt spisested, med gjestfri atmosfære og god mat.


Fra balkongen på vertshuset ser man rett ned på Herlaugshaugen, Lekafjorden og Heilhornene.

 

Bondeaksjoner

Som de fleste sikkert har fått med seg, ble det brudd i forhandlingene mellom jordbrukets organisasjoner og staten om ny jordbruksavtale. Like etter at at Stortinget vedtok ny landbruksmelding, der det slås fast at inntektsgapet mellom landbruket og andre grupper i samfunnet skal reduseres, tilbyr staten, ved regjeringen, et oppgjør der gapet ikke reduseres, men tvert i mot øker. Dette har bønder over det ganske land, meg selv inklusive, reagert på. Derfor pågår det nå aksjoner over hele landet for å protestere mot at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak, og landbrukets krav. Selv har jeg vært bondelagsmedlem og tillitsvalgt på lokalt nivå i mange år. Jeg må virkelig si at jeg er spent på om stortingsflertallet vil følge opp sin egen landbruksmelding, eller om det bare var uforpliktende fine. Det er nå vi får se om de mente noe med å redusere inntektsgapet. Jeg ikke så veldig tung å be da min lokallagsleder Eli Horsberg spurte om jeg kunne bli med henne på en klistremerkeaksjon på vår lokale Jokerbutikk. Der satte vi på klistremerker på pakninger med mat produsert av norske bønder og norsk foredlingsindustri. Budskapet på klistremerkene er som følger:

La oss lage maten din!

Velg norsk mat og bidra til:

– levende bygder

– åpent landskap

– arbeidsplasser

– god dyrehelse

Denne listen kunne godt vært gjort lenger, men i denne aksjonen er det disse punktene man har valgt å fokusere på. 


To av produktene vi satte klistremerker på i dag, jeg vil påstå at dette er en snill og lite provoserende aksjonsform.


Eli Horsberg er mangeårig leder i vårt lokale bondelag, og har også lang fartstid som tillitsvalgt i landbrukets organisasjoner både regionalt og nasjonalt.


Her er det meieriproduktene som Eli utstyrer med klistremerker.


Eli brukte ikke lang tid på å fordele flere hundre klistremerker på de norske matvareprodukten i hyllene hos nærbutikken vår.


Plakaten trenger ingen nærmere forklaring.

Min 17. mai-maraton

Tradisjonen tro har jeg gjennomført en skikkelig 17. maimaraton i dag. Jeg er selvoppnevnt støttekontakt for Morten Ulrichsen på 17. mai. Morten spiller i Fønix Skole- og Ungdomskorps, og de har tre tog å spille i på nasjonaldagen. Morten er såpass opp i årene, at han må mobilisere alt av krefter for å gjennomføre all denne spillingen på sin tuba. Derfor trenger han litt moralsk støtte på en sånn dag. dagen startet på hjemmebane med tog fra ungdomshuset vårt, og fortsatte i nabogrenda Gutvik kort tid etterpå. Etter Gutvik fortsatte vi til Leka, men det får jeg komme tilbake til i neste innlegg.


17. maitoget på Sørhorsfjord har satt seg i bevegelse fra ungdomshuset Vonheim, med Fønix Skole- og Ungdomskorps i front.


Men før man kommer så langt, må toget organiseres. Her er det fanebærerne til Kjella barnehage som har gjort seg klar.


Ingen ringere enn Lars Berg-Hansen, som representant for 17. maikomiteen, ønsket velkommen, og organiserte toget.


Her har korpset startet spillingen før avmarsj.


Jeg måtte selvfølgelig benytte anledningen til å få et bilde sammen med en bunadskledd Bindalsordfører Britt Helstad.


To gutter som åpenbart gleder seg over feiringen, Martin Kjølstad og Njål Torgnes Kristensen.


Så var det klart for feiring i Gutvik, der hadde man stablet på beina flaggborg av bygdas ungdom.


Lite, men velorganisert og entusiastisk tog i Gutvik.


Veldig muntre musikanter i korpset vårt.


Min kone fikk akutt behov for ventilolje under toget i Gutvik, da ble det min oppgave å løpe i forvegen til bilen for å hente denne flaska. Jeg løp utrolig fort, og ser på meg selv som litt av en helt som reddet denne situasjonen. Treg tromboneslide er helt krise på 17. mai.


På 17. mai kan ikke alle gå i tog. Noen må også trå til i komiteen. I Gutvik var blant andre Jan Tiller, Svein Kristian Garnes og Else Marie Garnes i komiteen, og her er soddet snart klart til servering.

 

Den store pedikyrdagen

Selv om våren til nå har vært både sein og kald, har vi begynt å tenke på beiteslipp. Og da er det godt for de firbeinte å ha gode klauver å gå og løpe på når de skal ut. Da må vi tilkalle klauvskjæreren, og i dag kom, som så mange ganger før, Kjell Østrem med klauvboks og vinkelsliper til gårds. Og jobben gikk radig unna, vi har rimelig tamme og medgjørlige dyr, og både bonde og klauvskjærer var også i det medgjørlige hjørnet. Så da gikk det hele som en lek. Ingen av kyrne hadde nevneverdige skavanker eller plager i klavene heller. De trengte bare en justering. Det er vel også på sin plass å nevne at en dag med klauvskjæring, også blir en dag med gode historier, livsvisdom og betydelige mengder skitprat. I hvert fall når det er Kjell Østrem som er på ferde. På slutten kom vi også inn på kommunereformen, og vi pratet spesielt nedlatende om ett parti. Men det kunne ikke falle meg inn å røpe hvilket parti det er…….


Kjell poserer gjerne med kundene sine, her det Anja som har fått justert klauvene sine.


Iselin har vært gjennom denne prosedyren mange ganger før, og tar det med stoisk ro. Hun skjønner nok at hun må ha gode klauver når hun skal igang med sine velkjente hopp og sprett.


Julie Desember venter kalv når som helst nå, men fikk likevel stelt klauvene sine.


Fotpleiesalong “with a view”.


Hvis Julie Desember mislikte behandlingen, så skjulte hun det i så fall godt.


Kjell noterer i et eget klauvhelsekort for hver ku som får pedikyr, enten alt er normalt, eller om det er noen avvik fra normalen.


Kviga Sofie fikk skåret klauvene for første gang i dag, men hun tok det veldig fint. 


Vinkelsliperen er klauvskjærerens viktigste redskap, raskt og effektivt får klauvene riktig fasong.

“Hjem” på Leka

I kveld fikk folket på Leka stifte bekjentskap med filmen Hjem, som ble spilt inn i Gutvik, og som hadde premiere i 2015. Dette er en helaftens spillefilm laget av multitalentet Jarle Mogård. Hovedrollen har den prisbelønte revyskuespilleren Per Blomstrøm, som har sterke røtter i Gutvik. Ellers har en rekke lokale størrelser mindre roller i denne hyggelige filmen. Selv fikk jeg den aller morsomste smårollen i filmen, så derfor måtte jeg ta turen utover til Leka i kveld for å oppleve godstemningen enda en gang. Gutvik Grendelag sto for arrangementet, som inneholdt lekkert kakebord, korpsmusikk og som sagt feelgoodfilmen Hjem. Etter det jeg kunne oppfatte, tok publikum, rundt 70 i tallet, godt i mot filmen. Det ble humret godt titt og ofte, og etter endt film ble det heftig applaudert. Det er ingen selvfølge på kino! Og for meg ble det et hyggelig gjensyn med både filmen og de utrolig hyggelige folkene bak den.

Tre sentrale skikkelser i filmen Hjem. Hovedrolleinnehaver Per Blomstrøm, skuespiller Crister Alfredson og filmskaper Jarle Mogård presenterte filmen for Lekapublikummet.


Før filmen ble vist, spilte Fønix Skole- og Ungdomskorps. Korpset medvirket også i filmen, så det var helt naturlig at de deltok på arrangementet.


Sammen med Anne Lise Hiller og Tor Bjørknes, fikk jeg lov til å representere smårolleinnehaverne under presentasjonen. Jeg vil på det sterkeste understreke at smårolleinnehaver ikke er det samme som statist.


Publikum koste seg med både kaker og film.


Et litt uklart bilde fra filmens hotteste scene, med Frida Strand og undertegnede i busk og kratt.


En annen scene som høstet latter var Fredrik Skillingsås ubehjelpelige prest under sin første vielse.


Ikke verst for korpset å få spille både før og i filmen.


Den som ikke sier at det er kult å se navnet sitt på en rulletekst, lyver!


Min kone blir eskortert ombord i Lekaferga av Trond Grande, som en æresbevisning for spilleinnsatsen på Leka og i filmen.


Trond Grande insisterte på å få sitte sammen med korpsmusikerne fra fastlandet under overfarten. Han underholdt dem uten at de måtte mase om det.

Jørn Hoel i Bindal

I går kveld fikk et feststemt og entusiastisk publikum på Vonheim Sørhorsfjord en uforglemmelig aften med selveste Jørn Hoel i hovedrollen. Dette var ikke bare en vanlig konsert med en av landets mest folkekjære artister. For arrangøren UL Fønix hadde satt sammen en helaften av høy klasse. Det hele startet med en fantastisk fiskesuppe med tilhørende godt drikke. Deretter var det tid tid for Bindals eminente damekor Kviin, før det var Jørn Hoels tur. Og både Kviin og Hoel ble akkompagnert av et for anledningen sammensatt band av lokale musikere fra øverste hylle. Et ekstra pluss var det at bygdas eget komikerpar Kristine Kjeldsand og Merete Berg-Hansen dukket opp på scenen og gjennomførte tidenes intervju med Jørn Hoel. Hoel tok det på strak arm, og det må også legges til at konserten med ham var en herlig blanding av av hans største hits, og standup av høy klasse. Folk humret, lo, smilte og nynnet seg gjennom konserten. Både avdelingene med Kviin, Jørn Hoel og numrene der de opptrådte sammen, falt tydeligvis i smak hos publikum. Dette var helt topp, alt vi fikk fra scenen, lyden som Tom Antonsen produserte, og arrangøren UL Fønix som vanlig hadde full kontroll på arrangementet. 


Jørn Hoel i fint driv sammen med deler av Kviin og gitarist Edgar Hermanstad Dahl.


Først ute under den strålende konserten var Bindals etterhvert nokså meritterte damekor Kviin.


Horsfjords eget komikerpar Merete Berg-Hansen og Kristine Enora Kjeldsand intervjuet Jørn Hoel før han fikk slippe til. Publikum vred seg av latter under seansen, og det var ikke det slag rart. For dette var stor underholdning, treffende replikker og uovertruffen timing er deres varemerke.


De to komikerne sørget for at Rønnaug Husby på ny fikk signert en LP med Jørn Hoel. Sist hun fikk den signert var mens hun gikk på ungdomsskolen på Leka, for noen få år siden.


Så var det showtime for Jørn Hoel, her i samspill med vår egen supergitarist Edgar Hermanstad Dahl.


Tom Antonsen sørget for lyd i toppklasse under showet. Og jaggu bidro han ikke med saxofontoner i særklasse fra sin plass bak spakene.


Ingen tvil om at damene i Kviin koste seg på scenen sammen med Jørn Hoel.


Ikke bare var det vellyd som kom fra scenen denne kvelden, både Hoel og Kviin formidlet ekte musikkglede til det entusiastiske publikummet.


Stemningen i salen var på topp fra første tone.


Konsertens ekstranummer var av det vakre slaget, Camilla Brevik viste seg som en perfekt duettpartner for Jørn Hoel. Ikke at det var noen overraskelse da.


Ikke akkurat så misfornøyd med å stille opp på gruppebilde sammen med Jørn Hoel etter endt dyst.


Etter at konserten var ferdig, fortsatte det for anledningen sammensatte bandet med å spille til dans. Edgar Hermanstad Dahl, Geir Allan Reitan, Andrè Kristian Øvergård og Kine Johnsen. Sistnevnte imponerte stort, ikke bare med sitt basspill, men også med vokalprestasjoner utenom det vanlige!


Arrangørlaget UL Fønix sin leder, var både fornøyd og lykkelig over at kvelden ble så vellykket. Han kostet på seg en skål for egen innsats med arrangementet.

 

Trygve Slagsvold Vedum feiret 1. mai i Bindal

Bakteppet for dagens 1. maimarkering på Terråk, kommunesenteret i Bindal, er den bebudede tvangssammenslåingen av fire kommuner i distriktet. En sammenslåing som mildt sagt er kontroversiell. Under dagens arrangement var det to hovedtalere, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, og Bindal, Lisbeth Berg-Hansen og Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum. Begge to profilerte motstandere av tvang i forbindelse med kommunereformen. Begge to la hovedvekten i sine taler på nettopp dette temaet, og det er liten tvil om at budskapet gikk hjem hos de frammøtte. Begge to gjorde det helt klart at både Bindal og Leka, og andre tvangssammenslåtte kommuner, vil bli innvilget skilsmisse etter stortingsvalget til høsten. Det betinger selvfølgelig at velgerne setter sammen et Storting der tvangsmotstanderne har flertall. På denne bakgrunnen er det full dekning for å si at det er lenge siden et stortingsvalg har hatt så stor betydning, og vært så spennende for vår del av fedrelandet.

Den første av dagens to hovedtalere var Bindals egen stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen, hun slo fast at hvis Ap og Sp får flertall etter Stortingsvalget, vil alle tvangssammenslåtte kommuner få innvilget skilsmisse hvis de ønsker det.


Ikke til forkleinelse for noen, men det var nok Norges, for tiden, største politiske stjerne, Trygve Slagsvold Vedum som trakk en stor folkemengde til dagens 1. mai-feiring på Terråk. Og publikum likte åpenbart det han sa i sin tale. Han gikk svært langt i å plassere ansvaret for tvangssammenslåingen hos det vesle partiet Venstre. (Litt forvirrende navn for et parti godt ute på høyresiden)


Dagens konferansier, Jens Chr. Berg fra Fagforbundet, takket Vedum med både kommunepins, votter og blomster.


Underholdningen, forøvrig av beste merke, sto Senterpartigeneral i Bindal Dag Christer Brønmo, brødrene Helstad, Bindals eminente damekor Kviin og kommunelege og fiolinist Maria Strøm Slyngstad for.


Selv var jeg så heldig å få både bilde og en hyggelig prat med Trygve Slagsvold Vedum.


Også Senterpartiets frontfigur i Bindal lot seg nokså villig avfotografere sammen med Vedum.


Lekaordfører Per Helge Johansen prøver intenst å få med seg hva de to stortingsrepresentantene Vedum og Berg-Hansen snakker om.


Smekk fullt i Terråk samfunnshus under 1. maimarkeringen. Over 300 frammøtte gikk anslagene ut på.


En rekke presseorganer hadde sendt medarbeidere for å dekke dagens begivenhet. Her representert ved Tor Martin Årseth fra Namdalsavisa og Ole Christian Olsen fra NRK. Joda, han fra Namdalsavisa er en nær slektning av meg, faktisk i rett nedadstigende linje.


Senterpartifolk, både topper og fotfolk, samlet seg under fanen og rundt sin leder Trygve Slagsvold Vedum etter møteslutt.


Ole Christian Olsen i samtale med Vedum og hans veskebærer Anne Marie Aanerud etter arrangementet.


“Den sterke stemmen fra Leka”, var Vedums karakteristikk av Lekaordfører Per Helge Johansen.