Bare tapere i årets Stortingsvalg

Årets Stortingsvalg er forlengst unnagjort, men konsekvensene av valget er foreløpig høyst usikre. Valget var rekordjevnt mellom de to blokkene, og ble i stor grad avgjort på om partier kom over eller under sperregrensen. Skjønt avgjort, ingen kan vel enda si hva de politiske konsekvensene av valgresultatet blir. For på et eller annet vis ble det bare tapere i dette valget. Så langt jeg kan se, er en av valgets store tapere, Krf og Knut Arild Hareide, de eneste som har styrket sin mulighet til realpolitisk innflytelse. Deres problem er at de ikke virker å ha anelse om hvordan de skal bruke sin vippeposisjon. De vil ha Erna, men ikke Siv. Og de to blir det nok vanskelig å splitte.

Jonas Gahr Støre mistet velgere gjennom hele valgkampen, og Ap havnet på 27,4% av velgerne. Riktig nok ble de største parti, men dette er det nest dårligste resultatet i moderne tid. Valgets store taper.

Erna Solberg og Høyre gikk tilbake 1,8 prosentpoeng, men de borgerlige beholdt Stortingsflertallet. Men nå er hun avhengig av både Krf og Venstre for å sikre flertall i Stortinget. Høyres største tap er denne svekkelsen av maktbasen i Stortinget.

Siv Jensen og Frp gikk tilbake 1,2 prosentpoeng, tilsynelatende en seier i forhold til spådommene om hvordan det kom til å gå med Frp i regjering. Men likevel tilbakegang, og svekket parlamentarisk grunnlag i Stortinget.

Trygve Slagsvold Vedum ble tilsynelatende valgets store vinner med en framgang på 4,8 prosentpoeng. Men det går også an å si at han ble en av valgets tapere, både fordi noen ventet et enda bedre resultat, og at den politiske innflytelsen bare er marginalt forbedret, litt avhengig av hvordan Krf kommer til å opptre.

Audun Lysbakken og SV ble også tilsynelatende en av valgets vinnere med en framgang på 1,9 prosentpoeng. Men ettersom Stortingsflertallet glapp for hans side i politikken, havner han også blant valgets tapere.

Trine Skei Grande og Venstre klarte å karre seg over sperregensen med god hjelp av taktisk stemming av Høyrefolk på Oslos vestkant. Likevel en tilbakegang på 0,9 prosentpoeng, og svekket innflytelse i og med at de ikke lenger alene kan danne flertall med regjeringen. Vurderer angivelig å gå inn i regjeringen nå, så selvbildet er ikke skadet av valgnederlaget. 

Knut Arild Hareide og Krf var uhyggelig nær sperregrensen, men de berget såvidt. Både i valgkampen og etter valget virker han rådvill om hvilken side i politikken han havner på. Uansett hva han velger, mister han velgere. Samtidig har han aldri hatt så stor makt som som han har nå, men om han tør å bruke den er et helt annet spørsmål.

 

Rasmus Hansson og MDG oppnådde en framgang på 0,4 prosentpoeng, og berget sitt ene mandat. Hansson selv røk ut, og når flere målinger antydet at de kunne komme over sperregensen og samtidig havne i vippeposisjon, er også MDG å regne blant valgets tapere, da de knapt kan regne med noen innflytelse på politikken i kommende periode.

Bjørnar Moxnes og Rødt fordoblet oppslutningen, og fikk ett mandat på Stortinget. Som så ofte før ble valgresultatet dårligere enn målingene i forkant, og det ene mandatet gir liten eller ingen innflytelse. Men dog en seier å endelig få Stortingsplass.

1 kommentar
    1. Arbeiderpartiet, Høyre, SV og Venstre på Stortinget satser kun på rikinger i virkeligheten men noe annet med ord i media. Arbeiderpartiet, Høyre, SV og Venstre vil at politikerne skal bestemme mer og mer tvang å ingen frihet. Alt skal politikerne ta beslutninger. Alle Kommuner og Fylker skal bli tvangssammenslått. Helt klart ja til masse innvandring til Norge. Helt klart ja til åpne grenser for absolutt alle. Helt klart ja til EU, EØS og Schengen.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg