Tro, håp og kjærlighet

Ein bukk te ska eg skjøte, så er det farvel og takk. Nei da, så ille er det kanskje ikke, men som svoren Hellbillies-fan faller jeg lett for fristelsen til å sitere en av deres sanger. Hellbillies-katalogen er min Bibel. Jeg har aldri skutt noen bukk. Jeg har skrevet noen blogginnlegg opp gjennom årene og nå skal det i det minste bli ett til. Dette er en julefortelling. Litt annerledes julefortelling. Men det er en fortelling om tro, håp og kjærlighet. Opptakten til jula ble annerledes for meg enn forventet. Det ble mistenkt hjerneslag, og enkelte hvisket om mulig Alzheimer. Begge deler viste seg å være feil.

Den brutale sannhet er at et monster har tatt bolig i hodet mitt. Foreløpig har dette monsteret ikke noe annet navn enn hjernekreft. Hvordan dette skal gå i fortsettelsen bruker jeg foreløpig lite krefter på. Det jeg har vært nødt til å bruke en smule krefter på, er å få drifta på småbruket til å gå sin gang. Med hjelp av heroisk og oppofrende innsats fra familien har det gått noenlunde på skinner. Dyrene er tatt hånd om på aller beste vis. Men det kaoset som oppsto da utgjødslingssystemet både frøs og kollapset var nok ikke mine barn forberedt på. Redningen ble gode kolleger. De har et navn, Jens Karsten og Bendik fra tradisjonsrike Thingstad gård i Gutvik, samt myteomspunne Morten Ulrichsen. De sto på som helter i kulde, søle og dritt – og fikk det hele opp og gå igjen. Hvis ikke det er omsorg, vet ikke jeg hva omsorg er.

Jeg har også fått så mye omsorg, omtanke, vennlighet og praktisk hjelp at jeg aldri noensinne vil ha mulighet til å gjengjelde. Musikkvenner fra Sør-Helgeland tok seg tid midt i travleste juleinnspurten og kom og spilte og sang den vakreste julemusikk jeg kan tenke meg, rundt kjøkkenbordet over et godt måltid. Dyrlege Siv, som slutter hos oss nå, kom med hjemmebakst, gode ord og rause mengder trøst. Frivilligheten i bygda, som står meg så nært, har også vært støttende. Alle skulle fått oppleve Kristines fiolinspill med julemusikk. Merete, min kjære venninne, som dukker opp, går tur med meg og bygger meg opp med samtaler man knapt kunne håpe er mulig å ha.

Jeg får også en jevn strøm av oppmuntringer, trøst og gode ord fra fjern og nær i alle kanaler. Det finnes så mye godhet, kjærlighet og velvilje der ute at det for meg er et mysterium at det finnes så mye urett i verden. Hadde man fordelt alt det gode, så er jeg helt sikker på at urett og nød lett hadde latt seg utrydde. «Finnes her nød og sult, skyldes det svik». Dette tror jeg salige Nordahl Grieg hadde helt rett i.

Den som måtte tro at jeg kommer med dette blogginnlegget uten malurten klar og sleivsparkene rede, tar skammelig feil. Med min bakgrunn som småbruker og et nokså ressursfattig gårdsbruk, jeg har brukt hele livet på matproduksjon, dette er nå under nedtrapping av naturlige årsaker.

Min store bekymring er at de hardt arbeidende praktikerne som utgjør en viktig byggestein i utallige velfungerende bygdesamfunn rundt i vårt kjære land i større og større antall gir opp. De nevnte bygdesamfunn utgjør en fundamental og umistelig verdi for storsamfunnet. Skal vi klare å bevare dette for framtida må matprodusentene få rettferdige vilkår.
Derfor ble det nesten personlig for meg da det på slutten av året ble klart at høyrekreftene i samfunnet fant det opportunt å foreslå å svekke matprodusentenes allerede for svake vilkår. At de gidder å gjøre det akkurat nå. At de gidder å sette et så pinlig stempel på sitt eget ettermæle. At de gidder å avsløre en sånn kunnskapsløshet for verden. Men bevares, vi lever i en fri verden, så de må for all del få lov til å gjøre det.

Dette blir min romjulshilsen til dere. Det er ment som en hyllest til alle som får hjulene til å gå rundt. Særlig i Bygde-Norge. Her vil vi leve og her vil vi bo. Legg til rette for det. Det vil ingen noen sinne angre på.

Akkurat nå kjenner jeg på at de umistelige verdiene på bygda gjør livet mitt godt og virkelig verdt å leve. Midt i en av mine svarteste stunder. Samspillet fungerer, det må vi aldri miste.

15 kommentarer
  1. Eg håper virkelig at du får all hjelp du behøver, fra alle hold.
   En fryd å lese det du deler, og har hatt mang en god latter av dine skriblerier.
   Godbedringsklæm fra meg, fortsatt god romjul ❤️

  2. Godt skrevet og beskrevet👍Om vi ikke hadde hatt trua, håpe og kjærligheten hadde vi ikke hatt noe liv, du har alt og det skal du fortsette å ha, noe annet er ikke noe alternativ🙏🏻lykke til🍀

  3. Du har tydeligvis de aller fleste hjernecellene i behold! Vi gleder oss til å følge din kamp for rettferdighet framover!

  4. KjæreTerje!
   Det var umåtelig trist å lese at du er blitt alvorlig syk. Du har vært og er en ressursperson som vi har satt og setter umåtelig pris på.
   Du skriver alltid så godt, Terje, og vi ønsker og ber om at du må bli frisk og få mange flere dager! Vi tenker på deg.,.
   Hilsen Sofie og Knut

  5. Hei, jeg heter Nira Shalom, og jeg vil dele den gode nyheten om hvordan jeg fikk min eks-kjærlighet tilbake med verden. Jeg ble knust da kjærligheten min forlot meg for en annen jente forrige måned. Imidlertid introduserte en venn meg for Baba Wale da Wiseman, den store budbringeren. Jeg fortalte om problemet mitt til Baba Wale, og forklarte hvordan min eks-kjærlighet forlot meg og hvordan jeg trengte en jobb i et stort selskap. Han forsikret meg om at jeg hadde kommet til rett sted, hvor jeg ville få hjertens lyst uten bivirkninger. Han fortalte meg hva jeg skulle gjøre, og etter å ha fulgt instruksjonene hans, ringte min kjære meg i løpet av de neste 2 dagene og ba om unnskyldning for å ha forlatt meg før. En uke senere innkalte ønsket firma meg til intervju for stillingen som veileder. Jeg er henrykt over å dele med verden hvordan Baba Wale hjalp meg med å oppfylle mitt hjertes ønske. Baba Wale er en spesialist på alle slags trollformler og god magi. Hvis du trenger noen form for hjelp, vennligst kontakt Baba Wale på [email protected] Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551
   Takk meg senere!

  6. Are you saddened or depressed due to the separation /Misunderstanding with your partner and you want him / her back ? Are you tired of arguing and fighting ? Are you looking for solution to your marriage or relationship problem , if your answer is ” YES ” don’t hesitate to message Doctor Robbinson he help me get my ex lover back, his Spells are authentic, My Lover is right beside me right now i am glad

   WhatsApp: +12897808858
   Email: [email protected]

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg