Sopin-festivalen 2018

Sopinfestivalen på Kolvereid, Norges minste by, er normalt et utendørsarrangement, arrangert av Bondelagene i distriktet, og har fokus på mat, matproduksjon og lokal identitet. I år var værutsiktene så dårlige at man valgte å flytte arrangementet innendørs til Nærøy kulturhus. Og det var et sjakktrekk, for utendørs både regnet og blåste det mesteparten av dagen. En lang rekke produsenter av lokalmat, og andre utstillere med tilknytning til landbruk og matproduksjon hadde sine stands, mange salgsutstillinger, og noen mer preget av å komme i kontakt med kunder og publikum. Høydepunkter under dagen var utvilsomt utdelingen av hele to priser. Anita og Johan Marø fikk utdelt årets Medmenneske pris av Nærøyordfører Steinar Aspli. Her må det skytes inn at de, og særlig Anita, har vært svært sentrale i både årets, og tidligere Sopinfestivaler. Litt senere på dagen kunne en overrasket og rørt Britt Kristensen motta årets Sopinpris fra Viknaordfører Amund Hellesø. Britt driver Britts Hjemmebakeri, og er bestandig å finne på messer og arrangementer i Ytternamdalen, der hun selger sine sagnomsuste lefser til en trofast skare av kunder. Ingen tvil om at denne prisutdelingen var populær hos publikum. Arrangørene sa seg veldig godt fornøyd med dagen, det samme gjorde de utstillerne jeg snakket med. Og selv er jeg både glad og fornøyd med at jeg fikk lov til å være litt konferansier innimellom. Og faktisk få ut nyheten om at Steinar Aspli går for ordførerjobben i Nærøysund, det anser jeg som et nyhets-scoop 🙂  

Britt Kristensen fra Britts Hjemmebakeri fikk tildelt årets Sopinpris av Viknaordfører Amund Hellesø under årets Sopinfestival.

Anita og Johan Marø ble tildelt hedersprisen Årets medmenneske i Nærøy 2018, av Ordfører Steinar Aspli, for sin lange, store og uegennyttige innsats for barn og unge, for lag og foreninger og for sitt lokalmiljø. Velfortjent og svært populær tildelig!

Før Aspli delte ut prisen til Anita og Johan Marø, fikk jeg i kraft av min rolle som konferansier, en prat med ordføreren på scenen. Der klarte jeg å lokke ut av ham nyheten om at han sikter seg inn på ordførerjobben i nye Nærøysund kommune. Noe som nesten umiddelbart førte til dette oppslaget i Namdalsavisa.

De aller fleste salgsutstillingene med unntak av maskinforhandlerne, hadde fått plass innendørs i kulturhuset. Men de legendariske tørrfiskselgerne fra Kolvereid mannskor, hadde av naturlige grunner blitt henvist til en utendørs bod. Her er det Rune Arstein og Øivind Guntvedt som fallbyr tørrfisk til festivaldeltagerne.

Olav Wendelbo serverer Tone Aune Sandnes en porsjon eplesuppe fra Hagelagets meny.

Tidvis var det stuvende fullt mellom salgsutstillingene i Kulturhuset, og handelen så ut til å gå strykende.

Geir Olsen får en smakebit av røkelaksen fra Gjerts Gourmet, og han bekrefter uoppfordret at den var meget velsmakende.

Tone Rennemos lokalproduserte iskrem fra Leka fikk bein å gå på, Her er det Kristin Floa som betjener en ung kunde. Tone står med ryggen til på bildet.

Michael Bucksath fra fjorårets Sopinprisvinner Nubdalsenget Gård, var også tilstede med sine økologiske produkter fra gården.

Svein Håpnes fra Skånaliseter Gårdsysteri i Røyrvik forvalter en flere generasjoner lang tradisjon med ysting av geitost. Til Sopinfestivalen hadde han med seg et stort utvalg av geitoster. 

Terje Sørvik var en av mange som sikret seg geitost fra Skånaliseter.

Det var også flere innslag med korsang og korpsmusikk i løpet av dagen, Kolvereid Mannskor er nesten mer kjent for sitt tørrfisksalg, men de behersker også meget godt å fly på sangens vinger.

I storsalen Folla, var det et meget godt besøkt moteshow med høstens nyheter i fire av byens klesbutikker. Her er det Jorunn Eiternes Dolmen som viser fram noe av høstens hotteste plagg. I bakgrunnen skimtes moteekspert og konferansier Greta Aarseth Nordbøe.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg