Nofence – pionèrer på Nordhorsfjord

For noen å siden kjøpte Merete Berg-Hansen og Martin Kjølstad det fraflyttede småbruket Granheim på Nordhorsfjord i Bindal. Noe av innmarka var da helt gjengrodd av lauvkratt og skog, og noe var i ferd med å bli tatt over av krattskogen. I årene etter at de overtok har de brukt mye tid å krefter på å rydde kratt og åpne opp det gamle kulturlandskapet. De små, og nokså bratte, jordlappene er lite interessante i det moderne landbruket, så derfor begynte de å se på muligheter for å skaffe seg dyr som kan beite og holde lauvkrattet nede. Geiter pekte seg fort ut som de beste kulturlandskapspleierne, men geiter er som kjent nokså krevende i forhold til gjerdehold. Når det gjerdeløse “gjerdet” Nofence endelig ble godkjent for geit, var ikke valget vanskelig. Seks boergeiter ble kjøpt inn fra Vesterålen, og seks Nofence-klaver ble samtidig kjøpt inn. Det fungerer på den måten at geitene har et beite som man avgrenser på et elektronisk kart på telefonen, og geitene har en klave rundt halsen som avgir lydsignal når de nærmer seg grensen av området de har. Lydsignalet øker i styrke desto nærmere grensen de kommer, og hvis de kommer for nært får de et lett strømstøt, støtet er ikke særlig kraftig, omtrent halvparten så kraftig som støtet fra et ordinært strømgjerde. Det er bare to uker siden geitene kom til Granheim, så foreløpig går de i et konvensjonelt gjerde og blir tilvendt Nofence-systemet, men snart skal de over på et beite der de blir holdt på plass av den moderne teknologien. Geitene lærte veldig raskt å forholde seg til systemet. Foreløpig skal geitene til Merete og Martin pleie landskapet på Granheim, men de ser ikke bort fra at det etterhvert blir mulig å leie geiter hos dem, om noen skulle ha behov for å pleie kulturlandskap andre steder. 

Nyslått geitebonde Merete Berg-Hansen med flokkens eldste geit.

Geitene ville også gjerne hilse på min langt bedre halvdel.

På telefonen har man full oversikt over geitene, man kan flytte “gjerdet”, man ser batterinivå, hvor geitene er osv.

Det er ikke geitenes skyld at telefonstolpen står på skakke, det skyldes en overivrig kantslåer.

Mektig natur omgir de nye “innbyggerne” på Nordhorsfjord.

Merte Berg-Hansen og Martin Kjølstad har allerede tilegnet seg stor kunnskap om både geiter og Nofence, en kunnskap som de helt uhemmet delte med min kone.

De seks boergeitene har funnet seg godt til rette på saftige beiter hos Merete og Martin.

Merete og Martin ser lyst på framtida som “geitebønder”. De har satt i stand det gamle fjøset på småbruket, der får geitene vinterkvarter, etterhvert sammen med høner.

Ettersom Martin er fisker, finner de det naturlig å kalle virksomheten sin for Granheim geit & kveit.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg