Mudring i Bogen

I dag ble det holdt oppstartmøte for den nært forestående mudringen i Kjærstadvalen og Årsetvalen (jeg visste ikke før nylig at det het Årsetvalen, har aldri hørt annet enn Valveita). I over 20 år har Magnor Dolmen, som driver turistanlegget Bogen Feriehus, jobbet for å få til en løsning med å få mudret opp den gamle ferdselsåren, en ferdselsåre som stadig har blitt grunnere. Utallige ødelagte påhengsmotorer på båtene turistene leier, er bare et av problemene den grunne farleden har ført med seg. Nesten verre har det vært når gjestene ikke har kommet seg ut på fjorden for å fiske i perioder. Det er svært skadelig for omdømmet til en turistbedrift som ellers har et svært godt renommè. Hvis gjenslammingen hadde fått fortsatt, hadde det truet selve eksistensen til turistanlegget. 

I dag er Magnor Dolmen en svært fornøyd mann, selv om han vedgår at det har vært utmattende å få avslag på alle henvendelser til kommunen om hjelp til å løse problemet. – Snøballen begynte først å rulle da Marit Dille, som den gang var tilknyttet Bindal Utvikling, stakk innom for å høre hvordan det lå an med hensyn til mudringsplanene, sier han i dag. Hun mente at dette måtte kunne la seg løse, og pekte på at Per Arne Sørli ville være perfekt som prosjektleder for et forprosjekt. Sånn ble det, og snart var et spleiselag for å finansiere forprosjektet stablet på beina. Etter det har det gått rimelig raskt å komme i mål med finansiering, planlegging og tillatelser. I hvertfall tatt i betraktning at det er to kommuner og to fylker som deler på utgiftene, og som har drevet saksbehandling. Dolmen legger ikke skjul på at han er fornøyd med den jobben Bindalsordfører Britt Helstad har gjort for å få med alle gode krefter på dette spleiselaget. Prosjektet er finansiert av Nordland fylke, Nord-Trøndelag fylke, Bindal kommune, Nærøy kommune, Bindal utvikling og Kystgruppen. Med andre ord et realt spleiselag mellom flere instanser på begge sider av kommune- og fylkesgrenser.

Det var på ingen måte en selvfølge at dette prosjektet skulle la seg gjennomføre. Men med Magnor Dolmens evne til aldri å gi opp, nøkkelpersoner som visste hvilke knapper de skulle trykke på, og solid politisk håndverk på flere hold og nivåer, får nå denne følgetongen en lykkelig utgang. Jeg har skrevet om det på bloggen mange ganger før, og det blir mer i tiden som kommer.

Deltakerne på dagens oppstartmøte samlet på brua som går over Valveita i dag. Fra venstre: Kåre Romarheim fra Romarheim AS som er entrepenøren som utfører jobben, Jone Barsauskaite fra Sweco AS, Eline Jermstad fra Norconsult AS som er ansvarlig for prosjekteringen, Stein Arne Flovik fra Sweco AS og byggeleder for prosjektet, Kjell Andersen fra Bindal kommune, Marit Røstad fra Bindal kommune og Magnor Dolmen fra Bogen Feriehus.

I dag var det godt med vatn i veita bak gjengen her, men det er bare når det er flo sjø.

Magnor Dolmen forklarer byggeleder Stein Arne Flovik om de nokså kompliserte geografiske forholdene i Bogen.

For å understreke at dette er blogg og ikke avis, bruker jeg et trofèbilde med Bindalsordfører Britt Helstad. Til nettopp Terjes Superblogg sier hun nå i dag: – For øyeblikket er det ingenting som gleder meg mer enn at vi endelig fikk dette prosjektet i havn. Viktig for Bogen Feriehus og øvrige turistnæringer i Nærøy og Bindal. Takk Til Nærøy, Kystgruppen, Nord-Trøndelag og Nordland fylkeskommuner som har vært med og bidratt sammen med Bindal kommune og ikke minst Bindal Utvikling som fikk ballen til å begynne å rulle. Britt Helstad er heller ikke snauere enn at hun lover fest når arbeidet er ferdig.

Stortingsrepresentant for Nordland SV, var fylkesråd for næring i Nordland tidligere. I dag sier hun følgende til bloggen: – I nært samarbeid med Terje Sørvik i Nord-Trøndelag, var jeg som fylkesråd for næring i Nordland med å støtte mudring i Bogen. Et viktig prosjekt for næringsutvikling i området. Ekstra gledelig var det jo å være på befaring i området som jeg i mange år ferierte i på besøk på min bestefars gård på Årset. Butikken som sto der nesten uforandret på 30 år, og den fine campingen Hilde og Magnor Dolmen har utviklet. Utrolig gøy å se. Gleder meg til jeg kan komme tilbake når leia er åpna. (Bildet er forøvrig tatt den dagen Fagerås var i Bogen på befaring)

Tidligere fylkesråd for regional utvikling for AP  i Nord-Trøndelag sier i dag følgende: – For meg som har lokalkunnskap fra området, så jeg med en gang potensialet her, og betydninga en slik mudring ville ha både for reiseliv og annen næringsvirksomhet. Men det var mange andre som ikke skjønte mye av dette, som jeg måtte drive voksenopplæring av. Uansett, i den rollen jeg hadde i gamle Nord-Trøndelag, så var det alltid en stor glede å kunne bidra til slike prosjekter som faktisk har betydning for utvikling lokalt og regionalt. Når man attpåtil får til et godt spleiselag med andre aktører, så er det prosesser man husker og kan se tilbake på med glede, og se fram til resultatet med forventning.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg