Lutefisk

For første gang i mitt liv har jeg laget lutefisk i år. Jeg har ikke gjort det alene altså, Morten Ulrichsen har vært svært delaktig i produksjonen av denne fantastiske delikatessen. Fisken har vi selv fisket, tørket og til slutt foredlet til lutefisk. Og alt dette har foregått innenfor en avstand på mindre enn 5 kilometer, så her snakker vi om virkelig kortreist mat. Eller lokalmat som det vel helst skal omtales som nå. Morten er nokså dreven i lutefisklaging, så han må nok få æren for at resultatet ble helt strålende.


Første ledd i prosessen er å legge tørrfisken i bløtt i dagevis. Ettersom vi kom så sent i gang med vinterfisket, valgte vi å flekke fisken og ta ut ryggbeinet. Det var nok lurt, for de få fiskene vi hengte opp hele, var ikke egnet til lutefisk.


Dette er jo egentlig første ledd i prosessen, å fiske torsken.


Etter å ha ligget i bløtt, delte vi fisken opp i høvelige stykker.


Enkelt å skjære fisken i biter når den er bløtt opp.


Her tømmer Morten fisken opp i den nøye tilmålte blandingen av vann og kaustisk soda.


Etter tilmålt tid i luta, har fisken est opp, og er nå klar for utvatning i rennende vann i flere dager.


Og endelig, ferdig lutefisk. Vi lutet også noen hele sider, for det var så morsomt hevdet Morten.


Første porsjon klar for ovnen, forventningene er på topp.


Og endelig, lønn for strevet. Lite som slår lutefisk med bacon, erterstuing og mandelpoteter fra Overhalla. Og det blir ikke helt det samme uten juleøl og akevitt heller da.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg