Austra til besvær

Spørsmålet om Austras framtidige tilhørighet har vært et tilbakevendende tema i pressen det siste året. Spørsmålet var også gjenstand for et godt besøkt folkemøte tidligere i år, der fylkesmennene i Nord-Trøndelag og Nordland også var til stede. I dag er denne nokså lille øya med rundt 180 innbyggere delt mellom Bindal, Leka og Nærøy kommuner. Bindal i Nordland og Nærøy og Leka i Nord-Trøndelag. Og det har etter hvert blitt klart at det store flertallet av Austra-beboerne ønsker at hele øya lå i samme kommune. Et syn jeg deler fullt ut. Men hvordan skal det kunne skje?

Leka kommune ønsker sterkt å beholde sin del av Austra, og de er helt avvisende til en kommunesammenslåing. Samtidig føler Gutvikværingene seg glemt av Leka, og ønsker sterkt å bli en del av Nærøy eller Bindal, eller de ønsker å bli en del av en eventuell Ytre Namdal storkommune.

Austra-beboerne som hører til Bindal, den klart største gruppen, heller nok i retning av fortsatt å ville tilhøre Bindal, selv om meningene er delte. Men også de vil ha Austra samlet innenfor en og samme kommune. Politikerne i Bindal, til og med i selve kommunesammenslåingspartiet Høyre, har klart signalisert at de ikke er tilhengere av kommunesammenslåing for eget vedkommende. Samtidig kommer det signaler om at de ser mer nordover mht framtidig tilknytning.

Også den lille rest av befolkning som er igjen på Nærøy sin del av Austra ønsker at hele øya var samlet i en kommune. Uten at jeg vet så mye om det, heller nok de fleste i retning av at de fortsatt vil tilhøre Nærøy. I Nærøy er det to av partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, som oppfattes som mest sammenslåingsvillige. Men forhandlingene om posisjoner etter valget, tyder ikke på at spørsmålet har særlig høy prioritet hos dem heller. De fant i hvert fall ikke sammen.

På denne bakgrunn har jeg svært liten tro på at det kommer til å skje noe med de vanvittige grensene på Austra. Det eneste som kunne løst grensespørsmålet på Austra er en sammenslåing av Bindal, Leka, Nærøy og Vikna til en kommune. Og hva er sannsynligheten for det? Leka og Bindal vil ikke, Nærøy er usikker og Vikna vil kanskje. Men her kommer det nok sikkert til å skjære seg mht hvor rådhuset skal ligge. Og jeg skal være den første til å innrømme at en kommunesammenslåing har både negative og positive sider. Men for oss som bor på Austra hadde det i det minste ført til at vi hadde tilhørt samme kommune. Og jeg ser ikke bort fra at det kunne vært positivt for hele regionen, hvis alle kunne vært rause med hverandre, og ikke latt det hele dreie seg om den norske nasjonalsporten, nemlig lokaliseringsdebatt. Men hvor stor er sannsynligheten for en sånn raushet?

Så til de som tror at den pågående debatten om Austras framtid kommer til å munne ut i at vi blir samlet i en kommune, jeg tror dessverre ikke at det kommer til å skje i vår tid. Det eneste måtte være at sentrale myndigheter overstyrer prosessen.


“Alle vil ha Austra” skrev Brønnøysunds avis i går. Bredt anlagt og grundig reportasje om Austra-problematikken.


Små bilder av ordførerne, og et stort bilde av Morten og meg sammen med fylkesmann Inge Ryan. Morten og jeg, har som mange vet, gått inn for storkommune med kommunesenter i Bogen. Vi synes fortsatt det er en god ide.


Trond Hiller i Gutvik arbeider aktivt for å samle Austra i en kommune.


Jan Tiller og Steinar Tørriseng i Gutvik føler seg glemt av Leka kommune. Det er nok noe av bakgrunnen for at Gutvikværingene ønsker seg inn i en annen kommune.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg