Overbygd gangbru

I Os i Østerdalen fant jeg en fantastisk gangbru over elva i sentrum der. Brua har et fantastisk overbygg i tjærebredd furu, og er et oppsiktsvekkende landemerke. Jeg ble dypt fascinert over dette byggverket, så jeg bestemte meg for å finne ut litt mer om den. På Os kommune sine hjemmesider er den ikke nevnt med et ord. Diverse gamle hus, kirke med mere fra 1800-tallet er nevnt i fleng. Så det har nok sneket seg inn en holdning om at ting må være virkelig gamle for at de skal ha verdi som turistattraksjoner. Med all respekt for de gamle husene i Os, de fleste steder har gamle hus som vi kan se på når vi måtte ønske det. Men en slik arkitektonisk perle som denne overbygde gangbrua, er det ikke mange plasser som har. I det hele tatt er vel overbygde bruer svært skjeldne i Norge. Jeg vet bare om Hammer bru på Høylandet i Nord-Trøndelag, den er over 100 år gammel. Hvis det finnes flere overbygde bruer i Norge, så vil jeg gjerne ha tips om det. Og legg gjerne inn fakta om denne brua i kommentarfeltet.

Brua har en monumental framtoning.

Bildet sier vel alt om hvor flott brua er.

Anbefaler alle å spasere en tur gjennom her.

Mon tro om dette arkitektoniske mesterstykket var omstridt på den tiden det ble bygd, og at det derfor ikke blir omtalt og skrytt av i dag. Eller skjønner man ikke hvilken perle man har i kommunen?

Hvis man hadde hatt 100 år gamle bilder av brua, hadde den blitt mer påaktet da?

Hammer bru på Høylandet har en mer tradisjonell overbygning, men er vel verdt et besøk. Det er noe dypt fascinerende med overbygde bruer.

En av de overbygde broene i Madison County, verdensberømt gjennom boken og ikke minst filmen med Clint Eastwood og Meryl Streep i hovedrollene.

9 kommentarer

Siste innlegg