Lutefisk

For frste gang i mitt liv har jeg laget lutefisk i r. Jeg har ikke gjort det alene alts, Morten Ulrichsen har vrt svrt delaktig i produksjonen av denne fantastiske delikatessen. Fisken har vi selv fisket, trket og til slutt foredlet til lutefisk. Og alt dette har foregtt innenfor en avstand p mindre enn 5 kilometer, s her snakker vi om virkelig kortreist mat. Eller lokalmat som det vel helst skal omtales som n. Morten er noks dreven i lutefisklaging, s han m nok f ren for at resultatet ble helt strlende.


Frste ledd i prosessen er legge trrfisken i bltt i dagevis. Ettersom vi kom s sent i gang med vinterfisket, valgte vi flekke fisken og ta ut ryggbeinet. Det var nok lurt, for de f fiskene vi hengte opp hele, var ikke egnet til lutefisk.


Dette er jo egentlig frste ledd i prosessen, fiske torsken.


Etter ha ligget i bltt, delte vi fisken opp i hvelige stykker.


Enkelt skjre fisken i biter nr den er bltt opp.


Her tmmer Morten fisken opp i den nye tilmlte blandingen av vann og kaustisk soda.


Etter tilmlt tid i luta, har fisken est opp, og er n klar for utvatning i rennende vann i flere dager.


Og endelig, ferdig lutefisk. Vi lutet ogs noen hele sider, for det var s morsomt hevdet Morten.


Frste porsjon klar for ovnen, forventningene er p topp.


Og endelig, lnn for strevet. Lite som slr lutefisk med bacon, erterstuing ogmandelpoteter fra Overhalla. Og det blir ikke helt det samme uten julel og akevitt heller da.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits