Overbygd gangbru

I Os i Østerdalen fant jeg en fantastisk gangbru over elva i sentrum der. Brua har et fantastisk overbygg i tjærebredd furu, og er et oppsiktsvekkende landemerke. Jeg ble dypt fascinert over dette byggverket, så jeg bestemte meg for å finne ut litt mer om den. På Os kommune sine hjemmesider er den ikke nevnt med et ord. Diverse gamle hus, kirke med mere fra 1800-tallet er nevnt i fleng. Så det har nok sneket seg inn en holdning om at ting må være virkelig gamle for at de skal ha verdi som turistattraksjoner. Med all respekt for de gamle husene i Os, de fleste steder har gamle hus som vi kan se på når vi måtte ønske det. Men en slik arkitektonisk perle som denne overbygde gangbrua, er det ikke mange plasser som har. I det hele tatt er vel overbygde bruer svært skjeldne i Norge. Jeg vet bare om Hammer bru på Høylandet i Nord-Trøndelag, den er over 100 år gammel. Hvis det finnes flere overbygde bruer i Norge, så vil jeg gjerne ha tips om det. Og legg gjerne inn fakta om denne brua i kommentarfeltet.

Brua har en monumental framtoning.

Bildet sier vel alt om hvor flott brua er.

Anbefaler alle å spasere en tur gjennom her.

Mon tro om dette arkitektoniske mesterstykket var omstridt på den tiden det ble bygd, og at det derfor ikke blir omtalt og skrytt av i dag. Eller skjønner man ikke hvilken perle man har i kommunen?

Hvis man hadde hatt 100 år gamle bilder av brua, hadde den blitt mer påaktet da?

Hammer bru på Høylandet har en mer tradisjonell overbygning, men er vel verdt et besøk. Det er noe dypt fascinerende med overbygde bruer.

En av de overbygde broene i Madison County, verdensberømt gjennom boken og ikke minst filmen med Clint Eastwood og Meryl Streep i hovedrollene.

10 kommentarer
    1. Jovisst har vi fin gangbru over Glåma, men ikke alle syntes den var fin når den ble bygget. Mange syntes den lignet det som brukes til opphenging av fisk til tørk, og da var den litt malplassert oppe på fjellet.

    2. Jovisst har vi fin gangbru over Glåma, men ikke alle syntes den var fin når den ble bygget. Mange syntes den lignet fiskehjell, og da var den litt malplassert oppe på fjellet.

    3. Bruas første 17.mai var varm og fin…..og mange bunadskjorter ble ødelagt av dryppende kreosot! Men brua e kjempeflott der den er ved siden av Hummelfjellgubben 🙂

    4. Brua ble levert av Moelven Limtre, tror det var i 1997.
      Hvem som er arkitekt kan sikkert sjekkes hos Moelven.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg